Region

Vučić: Pobjeda čista kao suza

Aleksandar Vučić proglasio je večeras pobjedu na predsjedničkim izborima, navodeći da je za njega glasalo više od dva miliona birača i da je pobjeda čista kao suza. Građani Srbije birali su danas predsjednika Republike između 11 kandidata. Na osnovu 90,1 odsto obrađenog uzorka Ipsosa, za Aleksandra Vučića glasalo je 55 odsto birača, a drugi je Saša Janković kome je glas dalo 16,3 odsto izašlih na glasanje. Slijede Luka Maksimović, Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj.
Vučić: Pobjeda čista kao suza
Portal AnalitikaIzvor

"Veoma sam ponosan na činjenicu da smo dobili ogromno povjerenje i od tri miliona i 700 hiljada ljudi, konačna procjena je da smo dobili oko dva miliona i 35.000 glasova", rekao je Vučić u sjedištu stranke, u prvom obraćanju.

On je istakao da je dobio 12 odsto, odnosno oko 430.000 glasova više nego svi drugi kandidati zajedno.

Naglasio je da je veoma ponosan na činjenicu da je dobio ogroman broj glasova u uslovima koji su bili sve samo ne laki.

"Za nas je ovo važan dan i važno je da se pokazalo u kom smjeru Srbija želi da ide", napomenuo je Vučić.

Srbija je jaka, Srbija je snažna i biće još jača, rekao je Vučić i poručio da "moramo da vjerujemo u sebe".

Vučić je zahvalio svim građanima Srbije, navodeći da je većinski pobijedio i u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i u mjestima gdje većinski žive Mađari.

"Posebno hvala Koceljevi, Doljevcu, Žagubici, svuda je preko 80 odsto glasova za nas. U mjestima Blasnik i Sige dobili smo 95 odsto glasova", rekao je Vučić.

Rekao je da će nova vlada biti formirana u naredna dva mjeseca.

Vučić je ocijenio da su izbori pokazali da je većina građana Srbije za nastavak reformskog procesa, za nastavak prijateljstava sa Rusijom i Kinom.

"Važno je da su građani stavili do znanja da žele da idu naprijed i to brže i jače da idu naprijed", rekao je Vučić i dodao da nije pobijedio "populizmom, demagogijom i šovinizmom", već marljivim radom i jer ljudi prepoznaju to što čini.

On je rekao da su glasovi za "antisistemske kandidate" pokazatelj da je neophodno pokazati razumijevanje i brigu za ljude.

Vučić je zahvalio Tomislavu Nikoliću što je podržavao Vladu Srbije i onda kada nije imao političku računicu da to učini.

Biću predsjednik svih građana, biću tu i da kritikujem Vladu ali i da je podržim kad donese odluke koje nijesu lake, rekao je.

"Hvala beskrajno, živjela Srbija", zaključio je Vučić.

Na adresu novog predsjednika Srbije stižu već prve čestitke. Prvi se od stranih zvaničnika oglasio šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc. On je na svom Tviter nalogu napisao: "Čestitam Aleksandru Vučiću na izboru za predsjednika Srbije. Radujem se što ćemo nastaviti blisku saradnju između dvije zemlje". Evropski komesar za proširenje Johanes Han Vučiću je čestitao ubjedljivu pobjedu.

rtcg.me

Foto: Anadolija

Portal Analitika