Svijet

Mej: Britanija nikad neće dati Gibraltar

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je danas da Ujedinjeno Kraljevstvo nikad neće prepustiti kontrolu nad Gibraltarom nekom drugom, protivno volji njegovih građana, prenose svjetske agencije.
Mej: Britanija nikad neće dati Gibraltar
Portal AnalitikaIzvor

"Nikad nećemo ući u aranžmane po kojima bi građani Gibraltara prešli pod suverenitet druge države protivno svojoj slobodnoj i demokratski izraženoj volji", prenijela je Mej glavnom ministru Gibraltara Fabijanu Pikardu u telefonskom razgovoru, saopštio je Dauning strit.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je nedavno rekao da poslije Bregzita nijedan dogovor između EU i Britanije koji se odnosi na Gibraltar, neće moći da bude sproveden bez saglasnosti Španije.

To znači da bi Madrid mogao potencijalno da blokira pristup Gibraltara bilo kom trgovinskom dogovoru, a zvaničnici Gibraltara strahuju da bi Španija mogla da iskoristi veto i traži suverenitet nad tim poluostrvom.

"Ostajemo apsolutno posvećeni saradnji sa Gibraltarom za najbolji mogući ishod Bregzita i nastavićemo da ih uključujemo potpuno u taj proces", rekla je Mej, prenosi AFP.

London i Madrid se već 300 godina spore oko Gibraltara.

Portal Analitika