Politika

VUJOVIĆ: Vlada će teško izdržati pun mandat

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj krizi, i potreban joj je dobro osmišljen politički dijalog između ključnih proevropskih političkih snaga vlasti i opozicije, smatra u izjavi za Minu predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring, Zlatko Vujović.
VUJOVIĆ: Vlada će teško izdržati pun mandat
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da je povjerenje u izborni proces na izuzetno niskom nivou koji ne korespondira sa dosegnutim stepenom evropskih integracija Crne Gore. 

Ključni problem je, smatra Vujović, nepostojanje depolitizovanih institucija za sprovođenje izbornog procesa. 

„Prošli izborni proces je bio na granici neuspjeha zbog nepoštovanja zakonskih propisa od partijskih predstavnika vlasti i opozicije u Državnoj izbornoj komisiji (DIK)“, kazao je Vujović agenciji Mina. 

Prema njegovim riječima, Ustavni sud i DIK predstavljaju institucije pod dominatnom, ili čak potpunom partijskom kontrolom, dok je Agencija za sprečavanje korupcije, izuzev jednog člana njenog Savjeta, pod punom kontrolom vladajuće partije. 

Rad takvih institucija, ocijenio je Vujović, daje prostor za nepovjerenje u izborni proces. 

„Sve partije, a prije svega Demokratska partija socijalista, jednostavno treba da se odreknu kontrole nad ovim institucijama, ako želimo da imamo rezultate čije eventualno osporavanje neće imati uticaja na politički proces i povjerenje građana u integritet izbornog procesa“, kazao je on.

Vujović smatra da nije realno da aktuelna vlada odradi pun mandat. „Riječ je o veoma nestabilnoj vladi koja je pod previše snažnim pritiskom "preambicioznih" konstituenata, i kao rezultat toga postoje brojni primjeri nekompetentnog kadra na različitim nivoima“.

Bošnjačka stranka pod velikim pritiskom

On je kazao da se Bošnjačka stranka nalazi pod velikim pritiskom iznutra i spolja, i pitanje je kako može sačuvati svoje jedinstvo. 

„Riječ je o partiji nastaloj ujedinjavanjem više manjih bošnjačkih partija i frakcija, kojoj su glavni kohezioni elementi svijest da, ukoliko dođe do podjele, biće veliki izazov izboriti parlamentarni status, i raspodjela bogatog »plijena« nakon posljednjih parlamentarnih izbora. No, s obzirom na dubinu podjela, i na oštriji stav DPS-a na lokalnom nivou, opstanak ove strukture će biti pod velikih izazovom“, precizirao je Vujović.

On je kazao da je, pored nestabilne vladajuće strukture, neprihvatljiv dug opozicioni bojkot parlamenta. 

To je, kako je naveo, neprihvatljivo za jednu zemlju članicu NATO, isto kao što će zapadni partneri u potpunosti ignorisati zahtjeve onih političkih snaga koji su pod uticajem ili kontrolom ruskih centara moći.

Vujović smatra da će Vlada i dio opozicije koji nije proruske orjentacije morati otvoriti pregovore koji bi vodili stvaranju održivih uslova za održavanje demokratskih izbora. „Bilo bi poželjno da se u pregovorima pođe od preporuka domaćih i stranih organizacija koje su nadgledale izbore“. 

„Ovdje prije svega mislim da je potrebno da se pristupi izbornoj reformi i reformisanju postojećih nefukcionalnih institucija, kao što su DIK i ASK. Crnoj Gori su potrebne depolitizovane i profesionalizovane institucije koje će voditi profesionalci od integriteta“, kazao je on. 

Takođe je, smatra Vujović, potrebno prije raspisivanja izbora, nakon izmjene zakonskih propisa, izvršiti brisanje iz registra prebivališta, a nakon toga i iz biračkog spiska, osoba koje se u njemu nelegalno nalaze. 

„Čist birački spisak, bez onih lica koja ne ispunjavaju rezidencijalni uslov, mora biti jedan od ključnih zahtjeva opozicije“, naglasio je Vujović. 

Prema njegovim riječima, opozicija je u prethodni proces ušla nepripremljena, tako da nema održivih rješenja protiv zloupotrebe državnih resursa. „Opozicija je tada pristala isključivo na jednokratne mehanizme prevencije, što se pokazalo kao loša odluka“. 

Vujović je ocijenio da je, nakon reformisanog pravnog i institucionalnog okvira, uz mogućnost formiranja vlade šire političke podrške, potrebno održati istovremene izbore na svim nivoima.

Svi izbori istovremeno najbolje rješenje

On je dodao da se to odnosi i na one opštine u kojima su skoro održani izbori. 

„Na taj način bi izbori na svim nivoima bili sprovedeni od strane depolitizovane državne izborne administracije, uz prečišćene biračke spiskove, dok bi se sprečavanjem zloupotreba državnih resursabavila depolitizovana ASK“, kazao je Vujović. 

On smatra da bi vlada šire političke podrške, sastavljena od predstavnika sadašnje vladajuće koalicije i dijela opozicionih partija, dodatno doprinijela spuštanju političkih tenzija i stvaranju odgovarajućih uslova za sprovođenje izbora. 

„Najbolji scenario bi bilo istovremeno održavanje predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u istom danu, odnosno u posljednjem mogućem terminu za održavanje predsjedničkih izbora“, zaključio je Vujović.

Mina

Portal Analitika