Politika

Škrelja: Iznenađuje nezainteresovanost za DIK

Predsjednik Administrativnog odbora crnogorske Skupštine Ljuiđ Škrelja, ocijenio je za agenciju MINA da iznenađuje nezainteresovanost univerziteta, civilnog i nevladinog sektora koji su ovlašćeni da predlože kandidata za člana Državne izborne komisije.
Škrelja: Iznenađuje nezainteresovanost za DIK
Portal AnalitikaIzvor

Naime, administrativni odbor raspisaće u srijedu još jednom Javni konkurs za imenovanje člana DIK-a koji će predstavljati civilno društvo, nevladin sektor i univerzitet. Odbor je 23. januara raspisao ponovni javni konkurs za imenovanje tog člana DIK-a, jer kandidat Vladimir Bošković nije dobio potrebnu većinu glasova. Na prethodni konkurs, koji je raspisan 29. decembra, nije se prijavio nijedan kandidat.

- Iznenađuje nezainteresovanost univerziteta, civilnog i nevladinog sektora koji su ovlašćeni da predlože kandidata za člana DIK-a. Predlažu druga rješenja, koja su dobrodošla, ali prethodno ne završavaju ono što im zakon omogućava - rekao je Škrelja.

On je poručio da Admnistrativni odbor prihvata svaki predlog nevladinog sektora, čiji je cilj formiranje organa u koji će svi građani imati povjerenja.

- Svaki predlog je dobrodošao i mi a priori ništa ne odbacujemo - rekao je Škrelja.

Pojasnio je da je trenutno na snazi Zakon o DIK-u, koji nije proizvod volje vladajuće većine, već uglavnom predloga opozcije, koji je usvojen u Skupštini. On je naveo da će Javni poziv, u skaldu sa proprisima i zahjevima nevladinog sektora, biti ponavljan dok se ne izabre član DIK iz reda cilivnog sektora i unverziteta.

Prema njegovim riječima, predlogom člana iz reda civilnog sektora i univerziteta DIK bi postao tijelo koje bi vratilo povjerenje građana u izborni proces.

- Tražimo nešto što ide u cilju povrtaka povjerenja u DIK, a zanemarujemo ono šro zakon omogućava i tražimo druga rješanja koja zahtijevaju određenu proceduru - naveo je Škrelja.

Izvor: Agencija MINA

Portal Analitika