Abiznis

Ko je sve smijenjen u četiri željezničke kompanije?

U četiri željezničke kompanije, odlukom Vlade, smijenjeno je čak 14 članova borda direktora, piše Dan.
Ko je sve smijenjen u četiri željezničke kompanije?
Portal AnalitikaIzvor

Kompanije koje su nastale segmentacijom nekada jedinstvene željeznice, nalaze se u velikim problemima, sa velikim gubicima i milionskim poreskim dugovanjima za poreze i doprinose na lična primanja.

Jedina kompanija koja pozitivno posluje i nema poreski dug je Montekargo. Ta kompanija završila je prošlu godinu sa 12.800 eura u plusu. U toj kompaniji, umjesto Rešada Nuhodžića, Stanislave Martinović i Ćazima Hodžića te Veselina Kovača sada su Iljaz Zejnilović, Dževad Musić i Radmila Milović. Slavenko Jovanović je jedini član borda koji je i dalje ostao na toj funkciji.

U kompaniji Željeznička infrastruktura od starih članova borda direktora ostao je jedino Ljubomir Sošić. Bivši predsjednik borda direktora Žarko Šturanović podnio je ostavku a zbog isteka mandata smijenjeni su Spaso Popović, Biljana Šofranac i Predrag Lutovac. Radnici ŽICG tvrde da je Šturanović podnio ostavku nakon što je potpisao Pravilnik o rješavanju stambenih pitanja zaposlenih shodno kojem je sedam direktora umjesto stanova dobilo 330.000 eura. Na čelu ŽICG je Milan Čolaković.

Smjene su bile i u drugom najbrojnijem željezničkom preduzeću, Željezničkom prevozu. Jedini član borda direktora koji nije smijenjen je Valjon Mehmedović. Dušana Radonjića, Faruka Agovića, Srećka Medenicu i Draženku Simović zamijenili su Eldin Mucević, Milan Popadić i Nevenka Garović. Preduzeće državi duguje po osnovu poreza i doprinosa cirka tri miliona eura. Revizor je utvrdio da je ta kompanija poslednji put uplatila plate sa pripadajućim porezima još 2013. godine.

Ta dva željeznička preduzeća su 2010. i 2011. godine dobila čak 29 miliona eura državnih garancija bez obzira na loše poslovanje. Željeznička infrastruktura je prije dvije nedjelje za rekonstrukciju pruge dobila još 20 miliona eura garancija Vlade.

U kompaniji OŽVS je bilo najmanje promjena. Na istom mjestu su ostali članovi borda Momčilo Mićunović, Milosav Anđelić, Mirsad Džucević. Novi član borda je Miodrag Vlahović, a smijenjeni su Ćok Dedvukaj i Marko Bertanjoli. Preduzeće OŽVS po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja duguje 1,6 miliona eura. Prema nalazu revizora, to preduzeće je završilo 2015. godinu sa minusom u poslovanju od 643.500 eura, nešto manjim nego 2014. godine, kada je minus bio 756.700 eura. Prošlu godinu su završili sa minusom oko pola miliona eura.

Izvor: Dan

Portal Analitika