NATO

Članarina od oko 450.000 eura je jedini finansijski izdatak za NATO

Jedina finansijska obaveza Crne Gore prema NATO-u će biti isključivo članarina koja će na godišnjem nivou iznositi oko 450.000 eura, naveli su danas u saopštenju Komunikacionog tima savjeta za članstvo Crne Gore u NATO-u.
Članarina od oko 450.000 eura je jedini finansijski izdatak za NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Često se plasiraju pogrešne informacije da NATO traži dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) za članstvo. To je potpuno netačno, jer postoje dvije vrste troškova – jedna je članarina i nju svi plaćaju, i ona će za Crnu Goru iznositi oko 450.000 eura ili 0,027% ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta. Druga grupa troškova su troškovi domaćeg sistema odbrane, koje Crna Gora svakako mora da ima, a sadašnji kompletan budžet za odbranu Crne Gore, za 2017. godinu, je oko 50 miliona eura, od čega je oko pet miliona eura iz sopstvenih prihoda, što znači da je ta članarina od 450.000 eura apsolutno prihvatljiva i ostvariva - ističu iz Komunikacionog tima.

Dalje se navodi kako je često u pogrešnom kontekstu pominjana inicijativa da se zahtjeva od članica NATO-a da izdvajaju 2% od BDP-a za članstvo, ustvari, odnosi isključivo na izdvajanja za sopstvenu odbranu svake zemlje ponaosob.

- Riječ je o 2% izdvajanja za odbranu i ta sredstva se usmjeravaju na nacionalni sistem. Dakle, to su izdvajanja za odbranu u Crnoj Gori. Plan je da se dostigne 2% od BDP-a izdvajanja za ukupnu odbranu do 2024. godine i to je u agendi dugoročnog planiranja i usvojeno je na nivou Vlade. Na samitu u Velsu, prije tri godine, je dogovreno, a sve države članice su se usaglasile, da u desetogodinjem periodu, dakle do 2024. godine sa čime se Crna Gora i uskladila, se dostigne i tih predloženih 2% od BDP-a odvajanja za sopstveni sistem odbrane - dodaju u saopštenju.

Iz Komunikacionog tima navode kako najveći dio članica NATO-a izdvaja manje od 2% od BDP-a za sopstvenu odbranu, te da je novi predsjednik SAD je zahtjevao od evropskih partnera da izdvajaju više za svoju odbranu, a ne za članarinu u Alijansi.

- Izdvajanje za NATO nije neka zadata cifra i formira se u skladu sa mogućnostima zemlje. Članarina se računa u odnosu na veličinu zemlje, na veličinu njene vojske, na snagu njene ekonomije i s obzirom na to da Crna Gora postaje dio kolektivnog sistema odbrane, da razvija samo dio sistema odbrane, da ulaže u sopstvene sisteme kako bi bili kompatibilni sa sistemima NATO-a, onda je to izdvajanje nešto što je prilično malo za ono što se dobija - kvalitetan sistem odbrane i garancija bezbjednosti svojih građana - zaključuje se u saopštenju Komunikacionog tima.

Portal Analitika