NATO

Vlahović: Nema razloga da čekamo sa glasanjem u Skupštini o NATO

Prvi šef diplomatije u nezavisnoj Crnoj Gori i prvi ambasador u SAD Miodrag Vlahović ocijeio je, gostujući u emisiji „Živa istina“ da su se stekli svi uslovi za glasanje o crnogorskom NATO Protokolu i u našoj Skupštini.
Vlahović: Nema razloga da čekamo sa glasanjem u Skupštini o NATO
Portal AnalitikaIzvor

- Kao što su i saopštili premijer Marković i ministar Darmanović, stekli su se uslovi da o tome Parlament donese odluku. E sada ćemo vidjeti da li će Vlada predložiti taj tekst, jer to treba uraditi u formi koja je predviđena za tu vrstu stvari, ili će to uraditi neko od poslanika ili poslanička grupa. Logično bi bilo da to Vlada uradi i ja ne vidim razloga da se čeka sa tim potezom - kazao je Vlahović.

Upitan da li se nešto gubi ili dobija zavisno od tajminga, Vlahović kaže da to može da ima važnost u kontekstu političke situacije u Crnoj Gori.

- U segmentu koji se tiče želje, spremnosti, zainteresovanosti i upornosti snaga koje su protiv našeg članstva u NATO-u da se tome odupru. Pošto one dominantno, ili gotovo sve, bojkotuju naš Parlament, za pretpostaviti je da će oni ispred Skupštine pokušati da protestuju. Očekujem da odluka o članstvu u NATO kod nas bude donešena uz jedan turnus protesta - ocijenio je on.

U svakom slučaju, napominje Vlahović, neophodno je ratifikaciju kod nas završiti do Samita u Briselu, krajem maja.

- Može biti neki datum u aprilu, može i početkom maja, jer će sve procedure do tada biti završene. Neće holandska, ali će oni dati neku vrstu garancije, jer su oni već to potvrdili. Zato mislim da naše glasanje svakako treba da bude prije Samita. No, ratifikaciju kod nas treba završiti što prije zbog zbivanja u zemlji - ocijenio je Vlahović.

SDP pravi dobar potez, ali ujedno i upada u svoju zamku

Komentarišući najavu SDP da će doći u Skupštinu i glasati za usvajanje Protokola, Vlahović kaže da je to dobar, ali i neprincipijelan potez.

- Mislim da su oni upali u jednu vrstu logičke i političke zamke. Jer, ako vi bojkotujete parlament i ne prihvatate ga kao legitiman, a samim tim i njegove odluke vam nijesu validne, a onda uđete povodom jednog pitanja, i glasate za - ili je ta odluka zaista nelegitimna kao što ste tvrdili, ili je ta vaša pređašnja priča o nelegitimnosti parlamenta pala u vodu - kazao je Vlahović.

Problematično utvrditi šta GP URA misli o članstvu Crne Gore u NATO

Kada je posrijedi GP URA, iz kojeg je saopšteno da podržavaju članstvo Crne Gore u Alijansi, ali da glasati u Parlamentu neće,već smatraju da je referendum najbolje rješenje, Vlahović kaže da je teško zaključiti šta zapravo, stav URA.

- Zato što tamo imate nekoliko eksplikacija i nekoliko različitih stavova po tom pitanju. Ja mislim zapravo da ne postoji saglasje ni kada je posrijedi referendum u GP URA - ocjenjuje Vlahović.

- Nije teško zaključiti da postoje značajne razlike u odnosu prema NATO članstvu između Demosa i DF-a s jedne strane i Demokrata s druge. Čini mi se kako u SNP-u postoji svijest da je priča o NATO-u  proces koji je praktično završen i da je neka vrsta oštrog protivljenja našem uključenju u NATO kontraproduktivna i za Crnu Goru i za njih same.

I Rusija je važna

Iz, kako kaže Vlahović, onoga što ruska diplomatija čini u posljednjih nekoliko godina, vidno je da, kako se Rusija razvijala i Vladimir Putin ostvarivao jedan po jedan svoj cilj, tako se i mijenjao odnos Rusije prema Crnoj Gori.

- Sad je već to činjenica koju ne možemo da ne zanemarimo, ruska diplomatija je nezadovoljna našim odlukama o članstvu u NATO i to ne krije. Za pretpostaviti je da će i nakon ulaska Crne Gore u NATO, Rusija ostati Rusija, a Crna Gora ostaće Crna Gora i ne vjerujem da će zato što je NATO postao veći za Crnu Goru Rusi praviti neku vrstu revizije strategije vanjskopolitičkih prioriteta - ocijenio je Vlahović i dodao da je posljednji potez miješanja i uticanja na turističku sezonu zaista uznemirujuć.

SPC, izbori i NATO

Po ocjeni Vlahovića, sama činjenica da se SPC pominje u priči o politici, nije dobra.

- Za SPC veći je problem ulazak Crne Gore u NATO, nego nezavisnost. Jer je očigledno da nezavisnost kao takva ne smeta toj crkvi da ne plaća poreze, i može da se tretira i u kulturnom i jezičkom i svakom drugom smislu kao dio neke druge strukture. Postoje periodi kad prvi čovjek te crkve takve stavove iskazje jače, i oni kad to čini slabije. Jasno je da ta njihova rabota neće imati snagu i neće moći baš tako da se odvija kada budemo u NATO - ocijenio je Vlahović.

O planiranim terorističkim napadima, bojkotu parlamenta, lokalnim izborima, prirodnim i neprirodnim koalicijama i njihovim ciljevima i epilozima bilo je riječi u Živoj istini, a pratite je večeras od 19.50 na Anteni M, TV Prva i TV Atlas.

Izvor: Antena M

Portal Analitika