Društvo

Pejaković: U redu je imati probleme i povjeriti ih psihoterapeutu

Prema riječima Adriane Pejaković, dolazak kod psihoterapeuta je prilika za dijagnostifikovanje problema bez procjenjivanja i osude, prilika za rješavanje problema i za lični rast.
Pejaković: U redu je imati probleme i povjeriti ih psihoterapeutu
Portal AnalitikaIzvor

- To je takođe situacija gdje su klijenti zaštićeni ugovorom o diskreciji i gdje mogu graditi odnos povjerenja da bi počeli sa radom na sebi. Nekada je potrebna i medikamentna terapija uz psihoterapiju, nekada ne. To takođe ne govori ništa ni o čijoj „jačini“ već se samo odnosi na ublažavanje tegoba i pomoć pri procesu ozdravljenja - navodi ona.

Prema njenim riječima, treba zamisliti kako bi se ponašali prema sopstvenom djetetu kada ima problem, jer ćemo tako shvatiti da je u redu da se tako odnosimo i prema sebi.

- Važno je angažovanje u širem društvenom smislu, da bismo jasno prenosili poruku da je u redu imati probleme, da bismo našu okolinu edukovali o tome, da bismo znali kako se nekome pruža podrška kada mu je potrebna, da bismo oformili infrastrukturu pomoći i podrške jer su podaci alarmantni. E, to već znači biti jak, jer razumijemo jedni druge i tu smo jedni za druge, kako profesionalci tako i ostali, svako u svom domenu. Važno je prenijeti poruku da je „OK da nam nije OK“. A ko želi da osuđuje, neka prije toga pročita citat iz Bibije: „Ne sudi da ti se ne bi sudilo“ – kaže sagovornica.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Foto: framasphere.org

Portal Analitika