Abiznis

Zašto je flaširanje vode u Crnoj Gori promašena investicija

U posljednjih deset godina kroz sektor flaširanih voda u sedam fabrika uloženo je više od 20 miliona eura, što se pokazalo kao promašena investicija, naglasio je za Pobjedu predsjednik Grupacije za flaširane vode u Privrednoj komori Miro Perović iako, kako se tvrdi, imamo vodu dobrog kvaliteta.
Zašto je flaširanje vode u Crnoj Gori promašena investicija
Portal AnalitikaIzvor

Sudbina skoro svih sedam fabrika vode u Crnoj Gori je ista, jer i pored njih u prošloj godini za uvoz vode dato je 8.679.130 eura, dok je izvezeno samo 278.464 eura, podaci su koje je dostavio Monstat.

Država, po mišljenju Perovića, mora pod hitno izjednačiti uslove za sve učesnike kako prilikom uvoza i izvoza tako i na domaćem tržištu. On naglašava da prilikom izvoza proizvođači nailaze na niz barijera, dok prilikom uvoza tih barijera nema.

Podaci koje su Pobjedi dostavili iz Privredne komore govore da je do sada otvoreno sedam fabrika za flaširanje vode od kojih sada pet radi. Koncesiju na vodu dobile su fabrike „Votergrup - Suza“, „Lipovo - Akva Monta“, „Gorska“ i „Akva Bjanka“ koje koriste izvore sa područja kolašinske opštine, vode „Diva - Eko-Per“ iz Šavnika, „Božje vode - Monte-minerale“ koja flašira bunarsku vodu i „Bjelasica - Rade“ iz Bijelog Polja, koja jedina flašira gaziranu vodu, ali od avgusta 2015. godine ne radi. Od prošle godine ne proizvodi se ni „Akva Monta“. Iz Privredne komore navode takođe da je u prošloj godini uvezeno 40 miliona litara vode, a izvezeno samo 768.300 litara.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

 

Portal Analitika