Abiznis

Deblokada Agrokora nije moguća dok ne stigne pomoć države

Sastanak između predstavnika banaka i dobavljača, kojima Agrokor duguje oko 16 milijardi kuna (2,15 milijarde eura), zavšen je juče poslije podne, prenosi N1 Info.
Deblokada Agrokora nije moguća dok ne stigne pomoć države
Portal AnalitikaIzvor

Učesnici tvrde da će detalji ugovora o mirovanju biti poznati iduće sedmice, kada budu imali pristanak svih kreditora, uključujući državu Hrvatsku.

U prostorijama kompanije Alka u Zagrebu juče su se sastali Agrokorovi dobavljači koji su razgovarali o rokovima plaćanja i pravu prvenstva naplate. Žele da deblokiraju Agrokorove kompanije što prije, a u isto vrijeme da usaglase zadnje detalje oko ovog aranžmana.

- Pristali smo da pristupimo ugovoru o mirovanju dugova, približili stavove i puni smo optimizma da ćemo ga potpisati sljedeće sedmice. Predstavnici banaka moraju da dobiju saglasnosti od upravnih odbora - kazao je Josip Budimir iz kompanije „Franck“.

- Deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države. Mi to ne možemo silom da napravimo. Nadamo se da će to biti hitno preduzeto da bi se regulirali novčani tokovi - dodaje on.

Borislav Centner iz Erste banke kaže da je aranžman dogovoren na nivou banaka.

- Banke i veliki povjerenici žele da pozovu sve ostale male banke i faktoring društva da pristupe aranžmanu. Cilj je da se podrži kompanija i donese kvalitetan plan restrukturiranja - naveo je on.

Na pitanje je li točno da se Ivica Todorić opire dogovoru, Budimir i Centner navode da nemaju takvih saznanja, te da su svi saglasni i da će biti potpisani od strane banaka i Agrokora.

- U ovo što mi razgovaramo, moraju se uključiti dobavljači i država. Ona je jedan od učesnika blokade - poručili su.

Navode da nisu razgovarali o lex Agrokoru. Nisu otkrili ni da li će 120 dana neplaćanja od Agrokora biti prednost kod isplate duga pojedinim kreditorima.

Konačna odluka biće poznata naredne sedmice.

- Nije rečeno i nije presudno da će restrukturiranjem upravljati osoba iz Hrvatske - precizirali su Budimir i Centner nakon sastanka.

Inače, blokada ugrožava isplatu plata za 35.000 radnika

Izvor i foto: N1 Hrvatska

Portal Analitika