Abiznis

Uskoro predlozi modela upravljanja Ulcinjskom solanom

Predlozi za uspostavljanje modela upravljanja Ulcinjskom solanom, kako bi se obezbijedila održiva zaštita ovog područja - imajući u vidu da je uslovljena ljudskom aktivnošću odnosno proizvodnjom soli - biće uskoro poznata, najavili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma nakon prvog sastanka Upravnog odbora projekta „Finalizacija studije zaštite Ulcinjske solane“.
Uskoro predlozi modela upravljanja Ulcinjskom solanom
Portal AnalitikaIzvor

U Ministarstvu je u petak održana konstitutivna sjednica tog tijela, kojom je predsjedavao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović prisustvovali su članovi Upravnog odbora - predstavnici tog Ministarstva, zatim ministarstava ekonomije, finansija i evropskih poslova, Agencije za zaštitu životne sredine, JP za upravljanje morskim dobrom, JP za nacionalne parkove, Delegacije Evropske unije, Opštine Ulcinj, nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Eurofonda.

- Upravni odbor usvojio je Početni izvještaj za projekat „Finalizacija studije zaštite Ulcinjske solane“, čija implementacija je počela 13. februara ove godine i na kojem je angažovan tim eksperata iz EU. Početni izvještaj predstavlja polaznu osnovu za dalji rad na projektu i sadrži precizno definisane aktivnosti koje je neophodno sprovesti za vrijeme trajanja projekta, do avgusta ove godine, a sve u cilju finalizacije Studije zaštite koja je prema Zakonu o zaštiti prirode neophodna za formalno uspostavljanje zaštite. Pored toga, projekat će rezultirati konkretnim predlozima za uspostavljanje modela upravljanja Ulcinjskom solanom kako bi se obezbijedila održiva zaštita ovog područja imajući u vidu da je uslovljena ljudskom aktivnošću odnosno proizvodnjom soli. Dodatno, nakon definisanja potrebnih finansijskih sredstava za početna ulaganja u infrastrukturu, neophodnu za proizvodnju soli, njeno održavanje i operativne troškove na godišnjem nivou, biće definisani i potencijalni izvori finansiranja - navodi se u saopštenju sa ovog sastanka.

Takođe se dodaje kako je, na zahtjev članova Upravnog odbora, donesena odluka da u rad tijela bude uključen i predstavnik Privrednog suda, „čime bi se umnogome doprinijelo poboljšanju rada odbora“.

Portal Analitika