Svijet

CNN: ID planira da eksploziv sakriva u laptopove

Američke obavještajne agencije vjeruju da su ID i druge terorističke organizacije razvile inovativne načine za ubacivanje eksploziva u elektronske uređaje.
CNN: ID planira da eksploziv sakriva u laptopove
Portal AnalitikaIzvor

To, prema testiranjima koje je obavio FBI, može da prođe neopaženo prilikom uobičajenih metoda skeniranja na aerodromima, saznaje CNN.

Američka televizija navodi da je pooštravanje mjera obezbjeđenja uvedeno 21. marta zabranom mnogih elektronskih uređaja u putničkom dijelu aviona koji lete direktno za SAD iz osam zemalja Bliskog Istoka i Afrike, uslijedilo nakon nekoliko mjeseci prikupljanja podataka.

Obavještajci su saznali da su teroristi nabavili modernu opremu kakvu koristi obezbjeđenje na aerodromu kako bi isprobali koliko uspješno mogu da sakriju eksplozive u laptopovima i drugim elektronskim uređajima.

Navodi se da je ovo u veliko mjeri uticalo na odluku administracije predsjednika SAD Donalda Trampa da zabrani putnicima koji stižu direktno sa deset aerodroma iz osam pomenutih zemalja da tokom leta koriste laptopove i elektronske urađaje.

CNN se pita da li je zabrana obuhvatila dovoljno širok opseg.

Navodi se da su, iako i tamo postoje nedostaci, SAD imaju mnogo više povjerenja u mašine i skenere na američkim i evropskim aerodromima nego na onim u osam zemalja Bliskog istoka i Afrike.

Izvor: b92.net

Portal Analitika