Politika

I dalje niko neće u Dedovićevu stolicu

Niko se nije prijavio na treći javni konkurs za imenovanje člana Državne izborne komisije iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, koji je raspisao Administrativni odbor Skupštine.
I dalje niko neće u Dedovićevu stolicu
Portal AnalitikaIzvor

To je Pobjedi potvrdio predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja, koji je novu sjednicu tog tijela zakazao za srijedu. Odbor će na sjednici raspisati konkurs po četvrti put.

Podsjetimo, na prvi konkurs, raspisan 29. decembra, nije se prijavio nijedan kandidat. Na drugi, od 23. januara, prijavio se Vladimir Bošković iz NVO Libertask, koji nije dobio potrebnu većinu glasova. Odbor je krajem februara raspisao ponovni konkurs, na koji nije stigla ni jedna prijava.

U javnom konkursu se navodi da kandidat treba da bude diplomirani pravnik, da je objavljivao naučne radove i stručne članke na temu izbornog procesa i da je ostvario javnu prepoznatljivost u oblasti izbornog procesa. Uslov je takođe i da je učestvovao u domaćem ili međunarodnom monitoringu izbornog procesa, kao i da nije obavljao funkciju člana organa neke političke partije u posljednjih 10 godina.

U prethodnom sastavu član DIK-a iz nevladinog sektora bio je Vlado Dedović (CEMI). On je bio prvi punopravni član Komisije koji nije partijski kadar. Dedović je nakon parlamentarnih izbora podnio ostavku, kako bi prešao na novo radno mjesto u Savjetu Evrope. Njega su žestoko kritikovale opozicione partije nakon što je glasao za utvrđivanje preliminarnih rezultata parlamentarnih izbora. 

Za partijske članove DIK-a ranije su izabrani Nataša Pešić, Ljiljana Radonjić, Mersudin Dautović, Aleksandar Jovićević, Haris Mekić, Dražen Medojević, Veljko Vujović i Milisav Ćorić. Za sekretara je izabran Veljo Čađenović.

Administrativni odbor će u srijedu takođe imenovati novog savjetnika predsjednika Skupštine, a razmatraće i zahtjeve poslanika DF-a Milutina Đukanovića i Strahinje Bulajića o ostvarivanju zakonskih prava iz radno-pravnog odnosa.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika