Politika

Đukanović: Nijednog trenutka nijesam sumnjao u podršku SAD-a (VIDEO)

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da je izvjesno i sada već dogledno članstvo Crne Gore u NATO-u i da predstavlja najbolju vijest za našu državu u posljednih deset godina.
Đukanović: Nijednog trenutka nijesam sumnjao u podršku SAD-a (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

On je dodao da to potvrđuje da ne samo da smo 2006. znali kakvu Crnu Goru želimo nego da smo u međuvremenu pokazali i da imamo kapacitet da svoj cilj ostvarimo.

„Nakon, još nekoliko tehničkih procedura u par predstojećih mjeseci Crna Gora će postati punopravna članica najprestižnije i najmoćnije vojne političke organizacije u istoriji čovječanstva. Ratifikacija u Protola u američkom Senatu daje poseban impuls ovom procesu. Bez obzira na to što ni jednog trenutka nijesam sumnjao u postojanost američke podrške crnogorskoj evropskoj i evroatlantskoj orijentaciji svi smo morali primjetiti da je par objektivnih okolnosti otvorilo prostor za konfuziju i za nedoumicu“ – rekao je Đukanović.

Precizirao je da pod tim misli na promjene u vrhu američke administracije i na zategnutost na globalnoj sceni među ključnim političkim i bezbjednosnim igračima.

Predsjednik DPS-a je rekao da veoma ubjedljiv rezultat izjašnjavanja u Senatu SAD, gdje je od 100 senatora 97 podržalo Crnu Goru uz samo dva glasa protiv, još jedna veoma ubjedljiva potvrda postojanosti američke podrške crnogorsom putu u evropske i evroatlantske integracije i istovremeno priznanja za rezultate koje je Crna Gora već ostvarila na tom putu tokom prve decenije nezavisnosti.

„Vjerujem da će vrijeme koje je pred nama sa Crnom Gorom u statusu članice NATO-a pomoći samoj Crnoj Gori uključujući i one koji u ovom trenutku ne pokazuju spremnost da razumiju važnost ovog iskoraka da prepoznaju prednosti koje će crnogorsko članstvo u NATO-u otvoriti za svakog njenog građanina“ – rekao je predsjednik DPS-a. Precizirao je da misli na šanse koje će se otvoriti na planu ekonomskog i demokratksog razvoja i bržeg rješavanja socijalnih problenma koje opterećuju svaku crnogorsku porodicu.

„Takođe crnogorsko članstvo u NATO-u će doprinijeti regionalnoj stabilnosti, a time i bezbjednosti evropskog kontinenta. Ubijeđen sam da ćemo nakon formalnizacije članstva u NATO uspjeti da sačuvamo ne samo državni suverenitet nego i ono što je jako važno za male države i narode – svoj nacionalni, vjerki i kulturni identitet i da ćemo uspjeti da sačuvamo i uspješno čuvati svoje pravo na njegovanje svih prijateljstava uključujući i ona tradicionalna prijateljstva“ – rekao je Đukanović. 

Zaključio je da vjeruje da će crnogorsko društvo predvođeno državnim organima prije sveg novom Vladom nastaviti da odgovorno izvršava svoje obaveze iz NATO agende uključujući pojačanog budžetskog izdvajanja.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović je rekao da se ratifikacijom u Senatu SAD potvrdilo ono što je on i ranije govorio a to je da je podrška SAD apsolutno nesporna.

„Aktivnosti koje na vanjskom i unutrašnjem planu sprovodi država i mi njeni predstavnici, donijeli su još jednu veliku diplomatsku pobjedu. Odluka američkog Senata ujedno se može razumjeti i kao snažna podrška Sjedinjenih država demokratskom putu kojim ide Crna Gora. Ovo je još jedan važan korak ka, toliko potrebnom, postizanju dugoročnog mira i stabilnosti naše zemlje i regiona“ – rekao je predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović. 

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović je rekao da je odluka Senata SAD što se Bošnjačke stranke tiče potpuno očekivana i da predstavlja još jednu potvrdu dobre saradnje Crne Gore i SAD.

„Ratifikacija Protokola od strane SAD je zaista velika podrška i priznanje Vladi Crne Gore. Danas su najviše dobili građani Crne Gore, a svakako i pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori. Danas je važan dan i možemo da kažemo 'zbogom' svim bezbjedonosnim prijetnjama i mogućim opasnostima koje su stalno vrebale Crnu Goru“ – rekao je Rafet Husović.

Dodao je da će ovaj čin sigurno dodatno učvrstiti suverenitet Crne Gore i da to predstavlja priznanje svim onim dobrim politikama koje su stvarale ova i prethodne vladajuće koalicije, i borile se na ovom putu da danas možemo da kažemo da ćemo ubrzo postati punopravna članica NATO-a.

„Ono što je jako važno za građane Crne Gore jeste da očekujemo veći priliv stranih, pa i domaćih, investicija nakon učlanjenja Crne Gore u NATO“ – rekao je Rafet Husović. 

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović je izrazila zadovoljstvo ratifikacijom u Senatu SAD.

„Zadovoljstvo mi je što smo i mi dio tog projekta, kao manjinska stranka, zajedno sa ostalim manjinskim strankama, jer je to veliki korak i drugi najvažniji korak koji je Crna Gora ostvarila u novijoj istoriji. Prvi taj korak je bila nezavisna Crna Gora  i evo nakon samo deset godina, Crna Gora je postala članica najjačeg bezbjednosnog saveza na svijetu, NATO saveza“ – rekla je Marija Vučinović. 

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je rekao da je sa velikim zadovoljstvom primio vijest iz američkog Senata.

„Bila je gotovo jednoglasna podrška. Ako je bilo ikakve rezerve ranije da će Crna Gora ući u punopravno članstvo NATO – a, sad je više nema. Do zvaničnog ulaska punopravnog članstva u NATO-u, Crnu Goru očekuju još teška iskušenja“ – rekao je Andrija Popović precizirajući da misli na naredne pokušaje destabilizacije države. Dodao je da „je već izvjesno da se Crnoj Gori nudi trajni mir i srećna sloboda“. 

Predsjednik Force Nazif Cungu rekao je da njegova stranka ni u jednom nije sumnjala da će odluka Senata SAD biti da ratifikuje Pristupni protokol Crne Gore.

„Sa aspekta bezbjednosti Crna Gora je dobila još jednu konkretnu podršku koja će se sigrno odraziti i na ekonomiju. Ovu odluku pozdravljaju svi Albanci u Crnoj Gori. Ona predstavlja dalji razlog za optimizam i stabilnost. Ovo nije samo stav Force nego i koalicije 'Albanci odlučno'“ – rekao je Nazif Cungu.

 

 
IZVOR: Komunicioni tim za NATO

 

 

Portal Analitika