Muzika

Džoni Roten: Svijet nema energije i zato su vrata bila otvorena za Trampa

Član čuvenog britanskog pank benda „Seks pistols“ Džoni Roten, poznat po tome što nema dlake na jeziku, ocijenio je da je, iako se cijeli svijet iznenadio Bregzitom ili izborom Donalda Trampa, to bio „predvidljiv udarac u zadnjicu“.
Džoni Roten: Svijet nema energije i zato su vrata bila otvorena za Trampa
Portal AnalitikaIzvor

Džon Lajdon, poznatiji kao otac panka Džoni Roten, smatra da sadašnja konfuzija pokazuje koliko su mlade generacije postale pretjerano popustljive.

„Mislim da je s vremena na vrijeme svijetu potrebno da bude uzdrman iz letargije“, rekao je Roten u intervjuu za Frans pres, i dodao da je izbor Donalda Trampa „udarac u zadnjicu koji je ljudima bio potreban“.

Ali stari panker ne podržava sve to. Kritikovao je istupanje Velike Britanije iz Evropske unije, a ranije i Trampa zbog stavova protiv abortusa, što je tema koju je Roten već pomenuo u grupi prije 40 godina, u pjesmi Bodies na čuvenom albumu Never Mind The Bollocks Here's The Sex Pistols iz 1977. godine.

„Prestalo je vrijeme da se vodi politika bez ikakvih promjena. Već dvije ili čak tri generacije žive u apatiji, sa apsurdnim bradama i idiotskim kapama. Svi liče jedni na druge, svi su isti“, rekao je Roten i dodao da „nema energije i zato su vrata bila otvorena za Trampa“.

Sastav „Seks pistols“ je sedamdesetih godina šokirao uglađenu Englesku provokativnim riječima i veoma agresivnom muzikom. Iako je Roten na koncertima vikao da je anarhista u čuvenoj pjesmi Anarchy In The UK, muzičar kaže da nije zaista želio anarhizam.

„Anarhija je za mene igra uma srednje klase, privilegovanih i razmaženih koji mogu da prihvate apsurdnu filozofiju. Neko mora da gradi puteve, a to sigurno neće anarhisti“, rekao je Roten.

Muzičar će 31. marta izdati knjigu u kojoj se nalaze stihovih svih 127 pjesama „Seks pistolsa“ i njegovog drugog benda „Pablik imidž limitid“ (Public Image Ltd.).

Roten je rekao da je na ideju došao 2013. godine, pred prvi nastup u Kini. 

„Kineska vlada je insistirala da pročita tekstove svih naših pjesama. Očekivali smo negativan odgovor, ali bilo je pozitivno, i to me zaista iznenadilo“, rekao je Roten. Izjavio je da neće učestvovati u obilježavanju 40 godina od rađanja panka.

„Postojali su 'Pistolsi', a posle toga gomila smeća. Zašto bih išao?“, rekao je Roten, koji je poznat po cinizmu.

Roten, rođen 1956. godine, postao je kontrovezna ličnost zbog stavova protiv muzičkog establišmenta, religije i hrišćanstva, klasnog sistema i britanske monarhije.

rts.rs

Portal Analitika