Kultura

UNESCO raspisao konkurs za finansiranje iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESCO objavila je osmi konkurs za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost - IFCD, saopšteno je iz Ministarstva kulture.
UNESCO raspisao konkurs za finansiranje iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je među mogućim korisnicima sredstava ovog Fonda kao članica Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza, a u skladu sa kojom je Fond i osnovan.

Iz Ministarstva podsjećaju da IFCD pruža podršku projektima koji vode ka strukturalnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu  politika i strategija koje imaju direktan uticaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza, kao i jačanje institucionalne infrastrukture, uključujući profesionalne i organizacione kapacitete, a podržavajući održive lokalne i regionalne kulturne industrije. Projekti koje podržava IFCD pokrivaju širok spektar aktivnosti - od izgradnje kapaciteta i kulturnog mapiranja do analize politika i razvoja, kao i podrška preduzetništvu i konsolidaciji kulturnih industrija.

- Na Konkurs mogu aplicirati organi javne uprave, institucije i nevladine organizacije iz zemalja u razvoju koje su članice Konvencije, kao i međunarodne nevladine organizacije. Nepodobne su aplikacije produkcija kulturno-umjetničkih djela i manifestacija, očuvanja nematerijalne kulturne baštine (zahtjeve u vezi sa tom oblašću treba uputiti Fondu za zaštitu nematerijalne kulturne baštine), očuvanja materijalne kulturne baštine (zahtjeve uputiti Fondu za svjetsku baštinu), projekte koji imaju za cilj prebijanje manjka, otplatu duga ili plaćanje kamate ili održavanja tekućih aktivnosti sa pratećim troškovima, finansiranja trajnih radnih prostorij i / ili opreme, fizička konstrukcija ili isključivo obnova objekata, projekte koji se fokusiraju na umjetničko obrazovanje, uključujući jačanje umjetničkih vještina u osnovnim i srednjim školama i koji se fokusiraju na kulturni turizam, te stipendije ili dotacije za lične potrebe - precizra se u pozivu.

Aplikacije se ispunjavaju na online aplikacionoj platformi, na engleskom ili francuskom jeziku. Uputstva za podnošenje zahtjeva, dodatna pojašnjenja o konkursu, zainteresovani mogu naći na posebnoj stranici UNESCO-a

- Svi zahtjevi moraju biti dostavljeni putem online aplikacione platforme i stoga aplikacije u štampanom primjerku ili putem e-maila neće biti prihvaćene. Krajnji rok za podnošenje aplikacija/projekata Crnogorskoj nacionalnoj komisiji za UNESCO je 14. april. Nakon predselekcije, Nacionalna komisija za UNESCO u Crnoj Gori ima pravo da Sekretarijatu UNESCO Konvencije podnese četiri najbolja projekta - najviše dva od organa javne uprave ili javne ustanove i najviše dva od NVO - shodno propozicijama konkursa. Sekretarijat može odabrati jedan projekat po korisniku sredstava. Uspješni podnosioci zahtjeva biće obaviješteni u decembru 2017. godine, dok bi implementacija odobrenih projekata trebalo da počne u martu 2018. godine - dodaju iz Ministarstva kulture.

Kontakt osoba za Konvenciju o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza je Dragoljub Janković, koga zainteresovani mogu kontaktirati putem telefona 041/232-894 ili e-mail adrese: dragoljub.jankovic@mku.gov.me

Portal Analitika