Turizam

NP “Biogradsko jezero”: Novi restoran i kajakaški kup tokom ljeta

Iz Nacionalnog parka “Biogradsko jezero” najavljeno je, konačno, stavljanje u funkciju restorana „Biogradsko jezero“ u drugom kvartalu ove godine. Kao posebnu djelatnost, iz ove ustanove je najavljeno i održavanje kajakaškog kupa tokom ljeta. Plan je, takođe, da se izradi staza za boso hodanje.
NP “Biogradsko jezero”: Novi restoran i kajakaški kup tokom ljeta
Portal AnalitikaIzvor

“Da bi se restoran stavio u funkciju potrebno sređivanje terena oko restorana, prilaznih staza, a sve to biće završeno u drugom kvartalu”, navodi se u Informaciji o pripremi ljetnje turističke sezone koju je usvojila Vlada. U dokumentu se navodi još djelatnosti koje će završiti zaposleni u Parku.

“Održavanje sistema pješačkih i planinarskih staza - terenskim obilascima izvršiće se analiza stanja cross country i free ride staze. Na osnovu analize stanja staza, uradiće se plan njihovog održavanja (čišćenje staza od zarastanja, obnova i /ili dopuna markacije i signalizacije). Takođe, terenskim obilascima izvršiće se analiza stanja (plan signlizacije, GPS podaci staze, digitalne fotografije cjelokupne signalizacije) pješačke staze. Izradiće se projektni zadatak za formiranje staze za boso hodanje. Formiraće se poligoni ispunjeni različitim materijalima iz prirode (kora drveta, drvene oblice, šljunak, lišće i sl.) Takođe, biće pripremljeni anketni listovi za Službu zaštite, u kojima će se upisivati broj dnevnih i mjesečnih posjeta za vrijeme turističke sezone. Utvrdiće se vrste uticaja posjetilaca na edukativnu stazu i predložiti mjere zaštite. Terenskim obilascima izvršiće se analiza stanja edukativne staze oko Biogradskog jezera. Na osnovu analize stanja staza, uradiće se plan njenog održavanja”, navodi se u Informaciji.

Projektom „Obradujmo prirodu“, koji se realizuje u saradnji sa NLB Bankom, na prostoru Parka izvršiće se zamjena mobilijara, koja je u funkciji posjetilaca (stolova, klupa i nadstrešnica).

"Organizovaće se manifestacija „Dani katuna“ kojom će se promovisati i prezentovati način života na bjelasičkim katunima. Ostvariće se kontakt sa lokalnim proizvođačima, u cilju što raznovrsnije gastronomske ponude. Istražiće se autentični recepti, izvršiti njihova selekcija i izbor. Uradiće se liflet kojim će se promovisati manifestacija i autentični katunski proizvodi. Organizovaće se kajakaški kup na Biogradskom jezeru, kojim će se promovisati prirodne ljepote Parka i turistička ponuda kajakarenje”,piše između ostalog u dokumentu.

 

Portal Analitika