Politika

Srpska kuća u Podgorici: Finansijska injekcija za stranačke funkcionere i NVO

Srbija će uložiti tri miliona eura u Srpsku kuću u Crnoj Gori, shodno dogovoru premijera ove države Aleksandra Vučića i predsjednika Nove Andrije Mandića, prenose Dnevne novine pisanje sajta Ujedinjenje.com.
Srpska kuća u Podgorici: Finansijska injekcija za stranačke funkcionere i NVO
Portal AnalitikaIzvor

Portal navodi da je to jedan od razloga što Mandić podržava Vučića tokom predsjedničke kampanje.

- Srpska kuća biće smještena u glavnom gradu Crne Gore, najvjerovatnije na lokaciji na kojoj se nalazi kompanija „Jugopetrol“, u blizini mosta Milenijum. Za ovaj projekat je, iz sasvim kurentnih razloga, posebno zainteresovan Slaven Radunović.

Slavena Radunovića inače „ne miriše“ Aleksandar Vučić. Iz tog razloga, i pored Mandićeve izričite želje, Radunović je skinut sa spiska učesnika sastanka kod Vučića 5. decembra 2016. godine, dan prije polaska za Beograd - piše Ujedinjenje.

Ovaj sajt tvrdi da je Mandićeva namjera da od tri miliona eura ukupnih sredstava pokrije veći dio poreskih obaveza prema državi i troškova doprinosa Slavena Radunovića prema radnicima Ofis centra, kako bi se spriječila suptilno najavljena reakcija Specijalnog tužilaštva i time još jedna javna ličnost, ovoga puta iz opozicije, našla iza rešetaka.

- Lider Nove očekuje da će premještanjem prostorija Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića u podgoričku zgradu, odobrovoljiti čak i Budimira Aleksića i Radojicu Živkovića da DF stane iza Radunovićevih dugova. Uz Aleksića, „krov nad glavom“ naći će još 21 „nevladina organizacija“, većinom sve na papiru, koje su nedavno, povodom toga, potpisale protokol u kancelarijama Nove srpske demokratije, u Podgorici. Skoro 90 odsto njih najčešće je osnivao Milutin Đukanović.

Tako će se, između ostalih, Društvo srpskih književnika Crne Gore i Stare Hercegovine, naći u Srpskoj kući. Na čelu udruženja je savjetnik Andrije Mandića, Bećir Vuković koji za savjetničke usluge lideru Nove uredno prima platu. Oni su nedavno, 2016. godine, i od državnih institucija potraživali sredstva kroz projekat „Kroz medijski pluralizam do ranjivih grupa“ u iznosu od 12.810,00 eura.

Međutim, Komisija koja raspodjeljuje dio prihoda od igara na sreću, odbila ih je zbog nekompletne dokumentacije koju su im dostavili Mandićevi „pravni eksperti“, pa je sada dužan da izvrši nadoknadu književnicima Crne Gore i Hercegovine od „Vučićevih sredstava“. Najmanje četiri NVO iz Berana takođe čekaju „krov nad glavom“ i infuziju ili će lagano da se udalje od Nove - kaže se u tekstu srpskog sajta.

- Način na koji će se prostorije u Srpskoj kući „dodjeljivati“ zaslužnima ličiće na dileme koje je knjaz Nikola imao kada je nakon jula 1878. godine dijelio plodna imanja novim „glavarima“, „serdarima“ i „vojvodama“ koji su dokazivali koliko su turskih glava posjekli. Ljudski je spašavati golu kožu - piše Ujedinjenje.com.

Izvor: CdM

Portal Analitika