Kultura

Zgrada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke biće gotova za pet mjeseci

Nakon šest i po godina radova, te brojnih najava da će biti i gotovi, Muzički centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka konačno imaju razlog za slavlje. Posljednja faza rekonstrukcije nekadašnje Doma vojske počeće ovih dana i, prema odredbama ugovora, biti završena za najviše pet mjeseci, saznaje Portal Analitika.
Zgrada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke biće gotova za pet mjeseci
Portal AnalitikaIzvor

- Direkcija javnih radova je, postupajući po Rješenju Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, u postupku javne nabavke po tenderskoj dokumentaciji broj 05-17/16 od 19. maja 2016. godine za izvođenje radova na izradi enterijera, scenske, audio-video tehnike i opremanje objekata Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke u Podgorici, 8. marta 2017. godine donijela Rješenje o izboru najpovoljnije ponude. Izabrani izvođač radova je konzorcijum „Simes Saga“ - navela je u svom odgovoru pomoćnica direktora DJR Milica Bakić.

Ona precizira da žalbi na ovo rješenje nije bilo.

- U toku je procedura potpisivanja Ugovora sa izabranim ponuđačem. Rok izvršenja ugovora je pet mjeseci od dana zaključivanja ugovora - dodala je naša sagovornica.

Razlog posljednjeg u nizu odgađanja roka za završetak ovog zdanja, bila je prošlogodišnja žalba na tender. Sredinom septembra 2016. direktor DJR Milan Martinović potvrdio nam je da su ove aktivnosti jedine preostale za kraj radova započetih još u septembru 2010.

- U tom pravcu, DJR je 19. maja raspisala tender za izbor najpovoljnijeg izvođača radova. Na tendersku dokumentaciju je 19. avgusta uložena žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki, zbog čega je tenderska procedura obustavljena do donošenja rješenja po uloženoj žalbi.

Konačnoj odluci o izvođaču radova prethodilo je rješenje koje je 3. februara donijela upravo Državna komisija.

- U postpuku javne nabavke (...) DJR je kao naručilac donijela Rješenje broj 19/2-01-7471/1 od 14. decembra 2016. godine o obustavljanju postupka javne nabavke iz razloga što nije dostavljena ni jedna ispravna ponuda - navodi se u obrazloženju tog dokumenta.

Konzorcijum „Simes Saga“ - koji predvodi „Simes inženjering“ iz Podgorice, a čine ga još „Saga CG“ takođe iz Podgorice i „Elektrovat“ iz Beograda - žalio se 28. decembra Državnoj komisiji, ističući da je „naručilac njegovu ponudu neosnovano ocijenio kao neispravnu“, jer su Ugovorom o konzorcijumu, koji je bio sastavni dio njihove ponude, „predvidjeli da će nosilac konzorcijuma za dio predmeta javne nabavke angažovati podizvođače“, a tom prilikom se „nije pozvao ni na kakav materijalni propis“. U podužem obrazloženju data je i raspodjela poslova, te razlozi zbog kojih je za specifične radove neophodno angažovati podizvođače.

Uz uobičajeno „otklanjanje nepravilnosti u ponovnom postupku“, DJR je ovim rješenje imala obavezu da nadoknadi 8.000 eura troškova „Simes inženjeringu“.

U rekonstrukciju bivšeg Doma Vojske uloženo oko 8,5 miliona eura, a procijenjena vrijednost ovih radova je 4,5 miliona eura. Prema važećoj projektnoj dokumentaciji planirano je da najduže aktivno gradilište u samom centru Podgorice postane dom MCCG i Crnogorske kinoteke.

K.J.

Foto: skyscrapercity.com

Portal Analitika