Društvo

Na Solani više od 350 jedinki flamingosa

Više od 350 flamingosa boravi na području Solane, utvrdio je monitoring zaposlenih u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore (NPCG).
Na Solani više od 350 jedinki flamingosa
Portal AnalitikaIzvor

Ta brojka, kazali su, znatno je veća od one koja je registrovana početkom marta, kada ih je na Solani bilo oko 80.

Kako su naveli, proljećna migracija jedinstvena je prirodna pojava, a tokom ovih dana ljubitelji ptica na Solani mogu vidjeti jata koja broje po nekoliko hiljada jedinki - pataka, šljukarica, lasta.

„Da bi omogućili pticama pogodnije uslove, kada je ishrana i eventualno gniježđenje na Solani u pitanju, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore vodi računa o tome da se režim vode na lokaciji jezero 2 i bazenima 18 i 19 održava na nivou koji je potreban, imajući u vidu da su na ovim mjestima prošle godine flamingosi počeli gnijeđenje“, kaže se u saopštenju.

Upravo je iz tog razloga, naveli su, 20. marta urađeno i probno uključivanje postrojenja Đerane, i konstatovano da je isto ispravno i spremno za upumpavanje slane vode na prostor Solane.

„Završeno je i čišćenje solanskog kanala od različitih vrsta otpada kako bi voda mogla nesmetano da protiče od Đerana do Solane. Zato ovom prilikom apelujemo na građane da ne bacaju otpad u ovaj kanal i ne ispuštaju otpadne vode kako bi Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore moglo kvalitetno da upravlja vodama ovog područja“, naveli su iz NPCG.

Pumpa Đerane, dodali su, uključena je u srijedu 22. marta i do danas je radila 144 sata, „a naše ekipe prate situaciju na terenu, salinitet i u skladu sa tim organizuju rad pumpnih postrojenja“.

Kako su pdosjetili, NPCG upravljaju ulcinjskom Solanom već drugu godinu, nakon što je u avgustu 2016. produžen Ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne imovine privrednog društva Solana „Bajo Sekulić“.

Kazali su da radnici obezbeđenja tokom 24 časa rade na zaštiti prostora Solane.

„Prethodnih dana zatekli su dva lica u pokušaju nezakonitog otuđivanja kablova koji su imovina Solane. Lica zatečena na prostoru Solane predata su pripadnicima Uprave policije i nadležnom tužiocu“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Mina

Portal Analitika