Region

DUI: I Gruevski je prihvatio zahtjeve iz albanske platforme

Poslanik najveće albanske stranke u Makedoniji Demokratske unije za integraciju (DUI) Dževat Ademi izjavio je da je dosad vladajući VMRO DPMNE u pregovorima s DUI oko nastavljanja koalicije prihvatio sve uslove iz albanske platforme, osim dijela o Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore.
DUI: I Gruevski je prihvatio zahtjeve iz albanske platforme
Portal AnalitikaIzvor

Ademi je u makedonskom parlamentu rekao da u tim pregovorima za VMRO DPMNE nije bio problem upotreba albanskog jezika, zbog čega stranka bivšeg premijera Nikole Grevskog oštro optužuje Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore osnovano je dogovorom najvećih makedonskih partija da istraži neovlašćeno masovno prisluškivanje u vrijeme vlasti VMRO DPMNE i DUI i sprovede kriminalne slučajeve koji iz njega proizilaze.

"Kad već želite otvoreno da vam kažem, problem koalicije između VMRO DPMNE i DUI nije bio zakon o jezicima, niti da predsjednik Sobranja bude iz DUI, već je problem bio samo samo produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva", rekao je Ademi.

On je rekao da umjesto da se gubi vrijeme na neefikasan rad poslanika VMRO DPMNE, koji jedni drugima repliciraju, treba da se pređe na izbor predsjednika Sobranja, za kojeg je parlamentarna većina, koju predvodi SDSM, kandidovala poslanika DUI Talata Džaferija.

Poslanik VMRO DPMNE Ilija Dimovski je odgovrio da je "svima jasna situacija sa Specijalnim tužilaštvom", koje, prema njegovom mišljenju, proganja VMRO DPMNE po nalogu konkurentskog SDSM Zorana Zaeva.

"U posljednjih mjesec dana Specijalno tužilaštvo se zanima sa DUI, iako se dvije godine zanima sa VMRO DPMNE. Svima je to poznato, i vama, i nama i onima koji naručuju njihove istrage", rekao je Dimovski.

U nastavku konstitutivne sjednice makedonskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da se izabere predsjednik Sobranja, poslanici VMRO DPMNE koriste sve mogućnosti da to odugovlače u čemu im pomaže stranački kolega koji predsjedava sjednicom Trajko Veljanovski.

Sjednica Sobranja je prekinuta 30. decembra, odmah poslije verifikacije mandata poslanika, zbog nepostojanja parlamentarne većine koja bi dala predsjednika.

Lider opozicionog SDSM Zoran Zaev je u februaru s albanskim strankama DUI, Besa i Alijansa za Albance formirao parlamentarnu većinu i očekuje da će poslije konstituisanja Skupštine ipak od predsjednika države Đorđa Ivanova dobiti mandat da formira vladu.

Ivanov je odbio da dodijeli mandat Zaevu, jer smatra da on, s partnerima s kojima je stvorio većinu, radi protiv interesa Makedonije.

Ivanov optužuje Zaeva da priprema redefinisanje Makedonije u korist Albanaca, što je Zaev demantovao objavljivanjem programa buduće vlade.

Izvor: N1

Foto: Reuters/Laszlo Balogh

Portal Analitika