Fudbal

VIDEO: Diktator izbrisao fudbalsku legendu iz istorije

Igrao je za reprezentaciju Turske 15 godina, postao najbolji strijelac u istoriji s 51. golom u 112 utakmica. Takođe, u Galatasaraju je 13 godina nastupao, postao legenda kluba s 290 pogodaka u 535 susreta. Međutim, sada je sve to palo u vodu. Jednostavno, Hakana Šukura progutala je politika.
VIDEO: Diktator izbrisao fudbalsku legendu iz istorije
Portal AnalitikaIzvor

Nezaboravni napadač, koji je postigao najbrži gol u istorijiSvjetskih prvenstava, kada je 2002. pogodio Južnoj Koreji nakon 11 sekundi, potjeran je iz Turske, uhapšen mu je otac, oduzeta sva imovina, a Galatasaraj ga je odlučio izbrisati iz svoje istorije.

Šukur je nakon bogate fudbalske karijere krenuo u politiku i priklonio diktatoru Erdoganu, koji ga je i vjenčao. Nakon toga je bio zastupnik, ali je kasnije odstupio s položaja zbog korupcijske afere i prešao na protivničku stranu. Krenuo je kritikovati Erdogana, a na izborima 2015. nije izabran kao nezavisni kandidat, nakon čega se preselio u SAD.

A, vlast ga je okarakterisala teroristom nakon prošlogodišnje državnog udara u Turskoj, iza kojeg stoji Erdoganov protivnik Gulen, a sumnja se da je na njegovoj strani upravo Šukur. On je optužen da je financirao terorističke grupe. Međutim, od svega ga vjerovatno najviše boli potez njegovog Galatasaraja...

"Nikakvi teroristi i pojedinci nemaju pravo staviti mrlju na 100-godišnju istoriju Galatasaraja", rekao je turski premijer Jildrim, a odluku kluba pozdravio je i ministar sporta Kilic...

"Donijeli su pravu odluku eliminisanjem onih koji su izdajice države i naroda. Onih koji bježe u inostranstvo".

Šukur je pobjegao u SAD zbog pokretanja kaznenog postupka protiv njega. Nakon toga je rekao da nije direktno kritikovao Erdogana. No, nije mu to uspjelo proći, pa su njegovi legendarni potezu, golovi i cijela istorija jednog od najvećih turskih fudbalera izbrisani jednim potezom političke krpe. 

Index.hr

Portal Analitika