Politika

Bečić uputio zahtjev Privrednom sudu

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, uputio je zahtjev Privrednom sudu za dostavu podataka i informacija u vezi sa stečajnim postupkom jednog od nekada najuglednijih i najvećih privrednih subjekata u Crnoj Gori - IGM "Radoje Dakić".
Bečić uputio zahtjev Privrednom sudu
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjev predsjednika Demokrata prenosimo u cjelosti: 

"Kao što je poznato, Rješenjem tog suda St. br. 490/16 od 19.12.2016. godine, otvoren je stečajni postupak u nekada jednom od najuglednijih i najvećih privrednih subjekata u Crnoj Gori – IGM „Radoje Dakić“ Podgorica. 

Kako je cilj stečajnog postupka kolektivno namirenje povjerilaca stečajnog dužnika (nažalost, reorganizacija je nemoguća misija), a svjedoci smo da veliki broj bivših radnika IGM „Radoje Dakić“ punu deceniju pokušava da naplati svoja potraživanja po osnovu manje isplaćenih zarada, što je utvrđeno pravosnažnim i izvršnim presudama nadležnog suda, kao i da Država i Glavni grad takođe imaju svoja potraživanja od ovog kolektiva, cijenim da postoji naglašen interes ukupne javnosti da bude obaviještena i da prati cjelokupan tok ovog stečajnog postupka.

Saglasno prethodnom, molim da mi se dostave sljedeći podaci i informacije:

- Da li je formiran Odbor povjerilaca IGM „Radoje Dakić“ u stečaju i u kojem sastavu;

- Da li je stečajni upravnik sačinio Izvještaj o ekonomsko-finansijskom položaju dužnika, da li ga je dostavio stečajnom sudiji i Odboru povjerilaca i kakvi su pokazatelji o ukupnoj vrijednosti imovine i ukupnim obavezama stečajnog dužnika;

- Koliko povjerilaca IGM „Radoje Dakić“ u stečaju je prijavilo svoja potraživanja i koliko iznose ukupna prijavljena potraživanja;

- Da li je sačinjena lista priznatih i osporenih potraživanja i koliko iznose priznata, a koliko osporena potraživanja;

- Da li su utvrđeni isplatni redovi priznatih potraživanja i koliko iznose priznata potraživanja po svakom isplatnom redu;

- Da li u prvom isplatnom redu ima priznatih potraživanja, pored potraživanja bivših radnika „Radoja Dakića“ i, ako ima, čija su to potraživanja, uz navođenje naziva ili imena svakog povjerioca ponaosob i iznosa i osnova njegovog potraživanja?

Takođe, molim za informaciju da li je u dosadašnjem toku stečajnog postupka stečajna uprava vršila procjenu cjelishodnosti prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica, odnosno njegove cjelokupne imovine ili prodaje imovine u djelovima, načinu prodaje imovine, kao i da li je u cilju postizanja što povoljnijeg unovčenja imovine prilikom njene prodaje tražena ekspertska pomoć. Nadalje, da li su u pripremi za što povoljniju prodaju imovine IGM „Radoje Dakić“ ostvarene potrebne komunikacije sa nadležnim organima države i Glavnog grada i, ako jesu, kakvi su efekti i očekivanja nakon ostvarene komunikacije?

Zahtijevani podaci i informacije su mi potrebni radi obavljanja poslaničke funkcije, pa molim da mi ih dostavite u što kraćem roku, na adresu: Skupština Crne Gore, Klub poslanika Demokrata, N/R Aleksi Bečiću, poslaniku", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika