Abiznis

Primjenom mjera do značajnih ušteda energije

Implementacija 79 mjera čistije proizvodnje, koje su identifikovane Studijom o unapređenju metalne industrije investicijama baziranim na energetskoj efikasnosti i povećanju performansi u zaštiti životne sredine, dovela bi do uštede od 50MWh električne energije na godišnjem nivou, i to oko 1.000m³ uštedama u potrošnji vode i oko 5 tona manjom potrošnjom čvrstih goriva (peleta i drva), saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
Primjenom mjera do značajnih ušteda energije
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Centra za čistiju proizvodnju Crne Gore i Srbije prezentovali su danas pomenutu Studiju Ministartsvu ekonomije, Investiciono-razvojnom fondu (IRF) i kompaniji Toščelik. Ocijenjeno je da je ovo važna aktivnost ka implementaciji nedavno usvojene Industrijske strategije Crne Gore do 2020. godine i da će realizacijom identifikovanih mjera biti ostvarene značajne uštede.

Izradi Studije prethodilo je osam izvještaja o procjeni utroška resursa i energije kompanija koje su članice Metaloprerađivačkog klastera Crne Gore i donešene su mjere o načinu unapređenja performansi i energetske efikasnosti firmi.

Studijom su analizirane i mogućnosti korišćenja solarne energije i za svaku kompaniju izvršena je procjena perioda povrata investicije za ugradnju fotonaponskih ćelija. Uticaj predloženih mjera na životnu sredinu prikazan je kroz smanjenje emisija CO2, smanjenje stvorenog otpada i potrošnju hemikalija. Posebna pažnja posvećena je mjerama koje su važne sa aspekta zaštite zdravlja i bezbjednosti zaposlenih.

Studija o unaprjeđenju metalne industrije investicijama baziranim na energetskoj efikasnosti i povećanju performansi u zaštiti životne sredine izrađena je u okviru prjekta „Jačanje konkurentnosti i inovacija u Crnoj Gori kroz održive politike ekonomskog rasta“, koji sprovodi Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomije.

Više informacija o Metaloprerađivačkom klasteru Crne Gore može se naći na stranici www.metalproducersmontenegro.me

Portal Analitika