Sci/Tech

Zvijezda savremene matematike Sedrik Vilani u Podgorici

Svjetski poznati matematičar i dobitnik Fildsove medalje, Sedrik Vilani održaće danas predavanje „O česticama, zvijezdama i vječnosti“ u plavoj sali Rektorata Crne Gore od 15 časova, u okviru programa ovogodišnjih Dana frankofonije.
Zvijezda savremene matematike Sedrik Vilani u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

- Šta će se kroz milion godina dogoditi sa planetama koje poznajemo? A kroz milijardu godina? Ovo pitanje je inspirisalo neke od najbriljantnijih matematičara i fizičara posljednjih vjekova; u njemu pronalazimo čitave djelove istorije nauke. Ako već malo poznajemo solarni sistem, to se ne može reći za našu dobru staru galaksiju; ovaj problem je možda povezan sa mojim radovima o Landauovom prigušenju – navodi se u najavi ovog predavanja.

Sedrik Vilani rođen je 1973. godine u Briv la Gajardu, a studirao je u Tulonu i Parizu. Od 2000. do 2010. godine bio je predavač i istraživač u Fakultetu prirodnih nauka u Lionu i gostujući profesor u SAD-u. Godine 2010. dobio je najznačajnije priznanje za mlade matematičare, Fildsovu medalju. Bio je angažovan kao profesor na Univerzitetu Lion 1 i direktor je Instituta Anri Poenkare, a nedavno je imenovan za jednog od sedam viših savjetnika koji rukovode Naučnim savjetom koji je formirala Evropska komisija.

 

Portal Analitika