Politika

Ruski tajkun finansirao DF i SPC

Potpredsjednik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić, poznat po antiNATO stavu, prisustvovao je 10-11. septembra 2014. godine međunarodnom skupu u Moskvi, posvećenom „tradicionalnim porodičnim vrijednostima“, čiji je domaćin bio ruski milijarder Konstantin Malofejev – objavljeno je u istraživanju britanskog istraživačkog centra Belinket (Bellingcat) i ruskog magazina The Insider.
 Ruski tajkun finansirao DF i SPC
Portal AnalitikaIzvor

Pobjeda je kontaktirala Bulajića da prokomentariše ove navode i on je rekao „da se sjeća skupa“, ali da „Malofejev nije bio domaćin i da ga nikad u životu nije vidio“.

Malofejev je tajkun blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, za kojeg je šira javnost u Crnoj Gori prvi put čula u aprilu 2015. godine kada je finansirao i organizovao donošenje ,,blagodetnog ognja“ ispred Cetinjskog manastira.

Malofejev je, kako se ističe, 2016. godine ponovo podržao povorku „blagodetnog ognja“, a ovaj put je takođe finansirao put u Jerusalim, „nikom drugom nego Andriji Mandiću iz DF-a“. Malofejev, koji se zalaže za ponovno uspostavljanje ruske imperije, je čak pokazao interesovanje za kupovinu medija u Crnoj Gori, preko kojeg je, vjerovatno, želio da proširi ruski uticaj i propagira politiku Moskve. Nakon što je blagosiljao Malofejeva, mitropolit Amfilohije je pregovarao sa njim da mu proda TV stanicu u Crnoj Gori – dodaje se u istraživanju. Mediji su ranije pisali da je riječ o Televiziji Novi iz Herceg Novog.

Aktivnosti Konstantina Malofejeva unutar Crne Gore bile su ograničene zbog odluke crnogorskih vlasti da se pridruže sankcijama Evropske unije, što je rezultiralo zabranom putovanja – navodi se u istraživanju. Malofejev je na listi sankcija zbog pružanja podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

 

Opširnije u Pobjedi 

Portal Analitika