Politika

DF podnosi krivičnu prijavu protiv Katnića i Čađenovića organima Srbije

Demokratski front je najavio danas da će pravosudnim organima Srbije narednih dana podnijeti krivičnu prijavu protiv dvojice specijalnih tužilaca i dvojice ključnih svjedoka Tužilaštva u slučaju pokušaja terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.
DF podnosi krivičnu prijavu protiv Katnića i Čađenovića organima Srbije
Portal AnalitikaIzvor

DF je saopštio da će krivičnu prijavu podnijeti protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, tužioca Saše Čađenovića, svjedoka saradnika u slučaju terorizma, srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića i bivšeg policajca s Kosova Mirka Velimirovića koji je, prema navodima Tužilaštva, otkrio da se priprema napad na institucije na dan izbora u Crnoj Gori.

Front tvrdi da je Katnić naredio optuženom Velimiroviću da na "teritoriji susjedne države" (Srbija) kupi oružje, a da je preko Sinđelića "obezbijedio" novac za oružje "koje je trebalo da bude upotrijebljeno za likvidaciju lidera Fronta i obračun s pristalicama i glasačima" tog opozicionog saveza.

DF je naveo da je riječ o "teškom krivičnom djelu izvršenom u Srbiji", da zbog toga "njih treba procesuirati u toj državi", kao i da istražni organi Srbije imaju potrebne dokaze.

"Narednih dana ćemo podnijeti krivičnu prijavu i pred pravosudnim organima države Srbije, kako bi pravda zakucala i na njihova vrata", naveo je DF.

Front tvrdi da je specijalni tužilac postupao po "uputstvima" bivšeg premijera Mila Đukanovića i da iza čitave "ujdurme" stoji nekadašnji šef Biroa za komunikacije vlade Srbije Vladimir Beba Popović.

Crnogorsko Tužilaštvo je osumnjičilo 25 osoba iz Srbije, Crne Gore i Rusije za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala nasilan upad u Skupštinu Crne Gore, proglašenje izborne pobjede DF-a i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Među osumnjičenima su i čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, plan kriminalne grupe tokom izbornog dana u Crnoj Gori Katniću je otkrio Velimirović koji je u grupi bio zadužen za nabavku oružja, a koje je po otkrivanju plana uništio "između Srbije i Albanije", u akciji kojom je rukovodio Katnić.

Velimirović je prošle godine osuđen na šestomjesečnu kaznu zatvora, uslovno na godinu. Tom presudom sud je prihvatio stav Tužilaštva o postojanju oružja.

Antena M

Portal Analitika