Region

Vlada Hrvatske spašava Agrokor: Uskoro Lex Agrokor?

Veliki dobavljači Agrokora sastali su se danas u Zagrebu s rukovodstvom tog koncerna koji se zbog prezaduženosti nalazi u ozbiljnim problemima. Sastanak je završen poslije manje od sat vremena i nije bilo izjava za novinare.
Vlada Hrvatske spašava Agrokor: Uskoro Lex Agrokor?
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanak su došli predstavnici četrdesetak dobavljača iz cijele Hrvatske, među ostalim Podravke, Vindije, Dukata, Kraša i Franka, kao i predsednik Hrvatske privredne komore Luka Barilović, prenijeli su lokalni mediji.

Nije poznato da li je na sastanku bio i vlasnik koncerna Ivica Todorić.

Prema dostupnim informacijama, potraživanja dobavljača prema Agrokoru iznose oko 16 milijardi kuna.

Mediji su uoči sastanka spekulisali da će jedna od tema susreta biti i vladin nacrt zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove, a predlog je odmah u javnosti nazvan "lex Agrokor".

Navodno su dobavljači nezadovoljni vladinim predlogom i smatraju da nije dobro što ih o tome nijesu ništa pitali.

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić najavila je u petak da je pri kraju izrada nacrta zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove, poput Agrokora, a s ciljem zaštite hrvatske ekonomije.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla će se zakon moći primjenjivati na kompanije koje imaju najmanje 8.000 zaposlenih i više od milijardu eura duga.

"Želim da naglasim da ovaj zakon nije posebno za Agrokor ili Ivicu Todorića, ali ako bi situacija to zahtijevala, tada bi se primenio i na njih. Vladi (zakon) omogućava da štiti stabilnost ekonomije kroz zaštitu kompanije, dobavljača, poslovnih partnera", rekla je ministarka.

Dalićeva je rekla da ne može još da govori o detaljima, jer se na nacrtu zakona još radi. Ona je, međutim, navela da se predlogom zakona stvara procedura koja u ograničenom vremenskom razdoblju obezbjeđuje uslove za transformaciju kompanije uz pravedan i fer tretman svih postojećih povjerilaca.

Pritom se, dodala je, stvaraju pravni uslovi da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka koji bi se predvidio zakonskim predlogom, stvore uslovi za isplatu dobavljača i za normalno poslovanje kompanije dok traje njeno poslovno, vlasničko i finansijsko restrukturisanje.

Ona je rekla i da je izrada zakona u "vrlo visokoj fazi dovršenosti" i da očekuje da će vrlo brzo biti upućena u proceduru.

Bonitetske agencije Mudi (Moody's) i Standard end Pur (Standard & Poor's) snizile su u januaru i februaru kreditni rejting Agrokora, što je dovelo i do povećanog interesa za probleme koncerna, koji je jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Potom su hrvatski mediji otkrili da se početkom marta o sudbini Agrokora razgovaralo na tajnom sastanku predstavnika Vlade, Sabora i te kompanije, što su kasnije potvrdili iz Vlade.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je u interesu države da situacija u Agrokoru ne utiče negativno na stabilnost hrvatske privrede i finansijskog sistema. On je, međutim, rekao da je riječ o privatnoj kompaniji i da su za njeno vođenje odgovorni prije svega vlasnik i uprava.

Agrokor je najveća hrvatska kompanija i jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja zapošljava oko 60.000 ljudi, od kojih više od polovine u Hrvatskoj.

 

IZVOR: Beta 

Portal Analitika