NATO

Ivanović na sastanku A5: Zalagaćemo se za nastavak NATO politike otvorenih vrata

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, učestvovao je danas na Zajedničkom sastanku političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i ministarstava odbrane zemalja članica i posmatrača Američko - jadranske povelje (A5), koji je održan u Skoplju.
Ivanović na sastanku A5: Zalagaćemo se za nastavak NATO politike otvorenih vrata
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku se razmatrala aktuelna političko-bezbjednosna situacija u regionu, kao i perspektiva NATO politike otvorenih vrata.

Ivanović je istakao da će se Crna Gora, kao buduća NATO članica, snažno zalagati za nastavak sprovođenja NATO politike otvorenih vrata, promovisanje evroatlantskih aspiracija zemalja regiona i podržavati njihove integracione procese.

On je naglasio da je preduslov uspješnog suočavanja sa globalnim bezbjednosnim i političkim izazovima sveobuhvatno jačanje saradnje zemalja regiona u domenu odbrane.

Ivanović je apostrofirao posvećenost Crne Gore unaprjeđenju zajedničkih odbrambenih sposobnosti i jačanju međusobnog povjerenja zemalja regiona, kroz aktivno učešće u svim regionalnim inicijativama i u realizaciji zajedničkih projekata, vježbi i obuka.

On je istakao da je Američko – jadranska povelja, kao jedan od najboljih primjera političke, bezbjednosne i odbrambene saradnje regiona, značajno doprinijela promociji zemalja regiona kao i međunarodnom miru i bezbjednosti. Ivanović je dodao da fokus budućih zajedničkih projekata treba da bude jačanje interoperabilnosti oružanih snaga regiona prema NATO standardima.

Portal Analitika