Politika

Brajović: Politika proširenja visoko na agendi

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da je uvjeren da će se, i pored svih nacionalnih turbulencija i izazova sa kojim se suočava Evropska unija (EU), visoko na agendi zadržati politika proširenja, koja je važna za kredibilitet Unije i za dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana.
Brajović: Politika proširenja visoko na agendi
Portal AnalitikaIzvor

On je danas u Podgorici razgovarao sa predsjednikom Odbora za politike EU Senata Italije Vaninom Kitijem, senatorima Stefanom Kolinom i Bartolomeom Amideom i zamjenikom generalnog direktora i direktorom za zemlje Evrope u Generalnom direktoratu za EU Ministarstva za vanjske poslove i međunarodnu saradnju, Karlom lo Kašom.

Brajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ocijenio da posjete italijanskih senatora crnogorskoj Skupštini predstavlja doprinos daljem jačanju parlamentarne saradnje Crne Gore i Italije, i znak snažne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u i Evropskoj uniji.

"Potpisivanjem Protokola o saradnji Odbora za evropske integracije crnogorske Skupštine i Odbora za politike Evropske unije Senata Italije imaćemo intenzivnu i kontinuiranu razmjenu informacija i iskustava, u cilju zajedničkog djelovanja na evropskim forumima, što će značajno osnažiti buduću parlamentarnu saradnju i tradicionalno prijateljske odnose između Crne Gore i Italije", istakao je Brajović.

2703brajovic2

On se, kako se navodi, zahvalio na podršci Italije Crnoj Gori u ispunjavanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva, kao i zbog činjenice što je u kontinuitetu aktivan promoter politike proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Brajović je uvjeren da će se, i pored svih nacionalnih turbulencija i izazova sa kojim se suočava EU, visoko na agendi zadržati politika proširenja, koja je važna za kredibilitet Unije i za dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana.

2703brajovic3

"Crna Gora ostaje privržena ideji o članstvu u EU, čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala sljedeća članica EU", poručio je Brajović.

Navodi se da su sagovornici izrazili zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima Crne Gore i Italije i naglasili da gotovo ne postoji oblast u kojoj nije ostvarena uspješna saradnja, što potvrđuju i brojni sporazumi koji su potpisani u svim oblastima.

"Zajednički je ocijenjeno da je današnja posjeta italijanskih senatora Skupštini Crne Gore i potpisivanje Protokola o saradnji veliki doprinos daljem jačanju međuparlamentarne saradnje, što će ubuduće rezultirati novim, sadržajnim modelima njenog unaprijeđenja", kaže se u saopštenju. 
Portal Analitika