Društvo

Država otkupljuje privatno zemljište oko ZIKS-a iz bezbjednosnih razloga

Ministarstvo pravde predložilo je nadležnim državnim organima da, iz bezbjednosnih razloga, otkupe privatno zemljište oko ZIKS-a.
Država otkupljuje privatno zemljište oko ZIKS-a iz bezbjednosnih razloga
Portal AnalitikaIzvor

“Uz samu ogradu ZIKS-a nalazi se zemljište koje je u privatnom vlasništvu, što predstavlja poseban problem sa aspekta bezbjednosti. Bilo bi poželjno da se u bućem periodu sačini dinamički plan za otkup okolnog zemljišta, kako bi se formirali bezbjednosni prstenovi oko zatvora, koji egzistiraju u zemljama Evropske unije”, navodi se u godišnjem izvještaju o radu Ministarstva pravde.

Podsjetimo, zatvorenik Dalibor Đurić ubijen je u krugu ZIKS-a  iz snajperske puške septembra prošle godine.

Ui izvještaju se podsjeća da je tokom 2015. godine izvršena adaptacija objekata u većem obimu u “A” paviljonu, u Kazneno popravnom domu, adaptacija sanitarnih prostorija u “B” paviljonu i poluotvorenom odjeljenju, i istražnom zatvoru u Bijelom Polju.

“Zbog navedenog u 2016.godini je izvršena adaptacija samo osmatračkih mjesta (karaula) i izgradnja bedema u okviru Istražnog zatvora. Građevinska operativa je tokom čitave godine bila veoma angažovana na unaprjeđenju: uslova boravka zatvorenika, uslova za rad zaposlenih lica kao i unapređenju stanja bezbjednosti. Objekat prijavnice ne odgovara standardima u ovoj oblasti, te je pripremljena projektna dokumentacija za njegovu izgradnju koja podrazumijeva pored ostalog obezbjeđenje kvalitetnog video nadzora. Navedeni projekat je kandidovan za Kapitalni budžet za 2018. godinu”, poručuje se u Izvještaju.

Na dan 31.12.2016. godine ukupan broj zatvorenika u Zavodu je bio 1123.

P.Z.

 

Portal Analitika