Crna hronika

„Kavačani“ u srijedu pred sudom

Optužnica protiv odbjeglog vođe „kavačkog klana“ Slobodana Kašćelana i 14 članova ove kriminalne grupe biće razmatrana u srijedu u podgoričkom Višem sudu, potvrdio je za Pobjedu advokat Marko Radović.
„Kavačani“ u srijedu pred sudom
Portal AnalitikaIzvor

S obzirom da je proces istrage protiv ove kriminalne grupe nosio oznaku tajnosti, advokat Radović nije želio saopštiti detalje koji su navedeni u optužnici.

Hapšenja Osim Kašćelana, koji je izbjegao hapšenje 12. septembra prošle godine, policajci nijesu uspjeli staviti lisice ni Vladimiru Božoviću, Milošu Radonjiću, Siniši Vlahoviću, Aleksandru i Igoru Đurišiću i Davoru Preleviću. Za razliku od njih, iza pritvorske brave našli su se Kotorani Goran Ljubatović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović i Podgoričanin Đerđ Camaj. Njima je početkom marta produžen pritvor.

Optužnica je podignuta i protiv Kotoranina Igora Božovića, koji već godinama robija u spuškom zatvoru. U policijskoj akciji sredinom septembra prošle godine uhapšeni su i policijski inspektor Zlatko Samardžić i Ilija Dedović, ali njihovih imena nema na optužnici specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Naime, prema nepotvrđenim informacijama, oni su prije podizanja optužnice sa Tužilaštvom potpisali sporazum o priznanju krivice. Bivši pomoćnik komandira u Odjeljenju bezbjednosti Kotor Zlatko Samardžić priznao je da je odavao službene informacije ovoj kriminalnoj grupi. Samardžić, koji je ranije izašao iz pritvora kada je priznao krivicu, ponovo je početkom marta saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu. On je tada, prema nezvaničnim informacijama, priznao da je vođama „kavačkog klana“ javljao policijske aktivnosti koje su bile usmjerene ka rasvjetljavanju krivičnih djela za koja se oni terete. Takođe, Samardžić je priznao i da im je odavao tajne kada je planirano hapšenje koga od pripadnika ove kriminalne grupe, kako su oni uspijevali da izbjegnu privođenje.

Samardžić se sumnjičio za zloupotrebu službenog položaja, a Dedović za pripadništvo kriminalnoj grupi. Organizacija Uhapšeni i bjegunci sumnjiče se za stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznudu, teško djelo protiv opšte sigurnosti, zloupotrebu službenog položaja, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prema pisanju medija, Slobodan Kašćelan je među Kotoranima bio poznat mnogo godina ranije kao bezbjednosno interesantna osoba, koja je imovinu stekla davanjem novca na kamatu. Unazad nekoliko godina, Kašćelan je u javnosti označen za vođu „kavačkog klana“, koji je u ratu sa „škaljarskim klanom“. Kašćelan je, inače, ranije više puta javno demantovao da ima bilo kakve veze sa pomenutom kriminalnom grupom.

Braća Igor i Aleksandar Đurišić, za kojima se takođe traga, su Kašćelanovi tjelohranitelji.

Hapšenje je izbjegao i Vladimir Božović, sin Igora Božovića koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u ZIKS-u. Starijeg Božovića je prošle godine vrelim uljem u zatvoru polio Jovan Jovanović, blizak „škaljarskom klanu“. Siniša Vlahović, koji je takođe na listi tužilaštva i policije, brat je ubijenog Srđana Vlahovića, dok im je osumnjičeni Davor Prelević rođak.

Zanimljivo je da su članovi, sada zaraćenih klanova -kavačkog i škaljarskog – nekada bili zajedno povezani dugogodišnjim prijateljskim, kumovskim vezama.

Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Ilija Dedović su uhapšeni u aprilu prošle godine u kotorskom naselju Plagenti dok su pokušavali da skinu kameru postavljenu na drvetu ispred stambene zgrade na Plagentima.

Kašćelan van zemlje

Slobodan Kašćelan izvjesno vrijeme se ne nalazi u Crnoj Gori. On je krajem juna prošle godine u Novom Sadu preživio atentat i tom prilikom je povrijeđen. Hici ispaljeni u crni „audi A6“, cetinjskih registarskih oznaka, povrijedili su Slobodana Kašćelana i Vladimira Vučkovića (40) iz Herceg Novog. I odbjegli Miloš Radonjić istražiteljima i javnosti je poznat kao Kotoranin koji je blizak „kavačkom klanu“, a naročito je upam- ćen po tome što je u samo dva mjeseca preživio četiri napada.

Portal Analitika