Kultura

ELBOW, ALBUM „LITTLE FICTIONS“: Melanholični akvarel

Ovo je jedan od onih albuma koji su u stanju da natjeraju mladu osobu da beznadežno potone, istražuje i zaljubi se u muziku.
ELBOW, ALBUM „LITTLE FICTIONS“: Melanholični akvarel
Portal AnalitikaIzvor

Kada zamišljate frontmena britanske muzičke senzacije koji najvještije balansira između svijeta alternative i mejnstrima, sigurno u glavi nemate Gaja Garvija. Frontmen benda Elbow više liči na izbacivača ispred kič-kafane ili lika koji treba da vam odvoji dva kilograma mekšine u mesari.

Garvi je sasvim običan, skroman i dobrodušan lik koji, to ste već shvatili, snažno odudara od rok-miljea i odupire se svakom stereotipu o tvrdokornim muzičarima. Ovaj savršeni harmonikaš nastupio je pred kompletnim BBC orkestrom za novogodišnji program bijeljinske BN televizije i oduvao stotinak hiljada ljudi pred binom Glestonberija!

Istovremeno, na tako velikoj sceni znao je da napravi atmosferu intimnu poput tople noći pored kamina sa prijateljima. U toj savršeno prirodnoj intimizaciji sa publikom leži moć benda Elbow – savršena dopadljivost i alternativcima i najširoj publici.

omot-albumaRaskošan i pitak

„Little Fictions“, sedmi album benda Elbow, jeste ubjedljivo muzički najraskošniji i tematski najkompleksniji, a i dalje beskompromisno pitak i prijemčiv. Elbow je pomjerio sopstvene granice na najboljoj ploči koja je do sada izašla ove godine.

Ovaj album je muzički odraz velikih promjena koje su se desile u životu i funkcionisanju članova benda. Garvi se oženio prije dvije godine, a bubnjar Ričard Džap je otišao. Rezultat? Nikad više prostora za bogat zvuk električne gitare, uz orkestarsku podršku.

Od prve, briljantne pjesme „Magnificent (She Says)“ jasno je ko su uzori Gaju Garviju. Muzika na albumu „Little Fictions“ podsjeća na najuspješniju fazu karijere Pitera Gabrijela ili je sasvim nalik posljednjem periodu kada je funkcionisao Pink Floyd na ploči „High Hopes“.

Ipak, ključne pjesme su „Gentle Storm“ i monumentalna, osmominutna „Little Fictions“ u finišu. Tako savršeno flojdovske, a opet jednostavne i skromne priče o ljubavi, gubitku i melanholiji.

Diskretni detalji

Album zaista uspješnom pričom čine diskretni, mali detalji koji savršeno služe svrsi – priči, temi i tonu kojim Garvi želi da oboji ovaj melanholični akvarel. Najbolji primjer je klavirska podrška u pjesmi „Gentle Storm“ ili vokalistin eho u pomalo potcijenjenoj numeri „,K2“. Glas je tu tek jedan od odjeka u trenju više muzičkih slojeva, najmoćniji u momentu kad Garvi ponizno traži „šaku tek toliko otvorenu da može primiti drugu ruku“.

Ukratko, ,,Little Fictions“ je jedan od onih albuma koji su u stanju da natjeraju mladu osobu da beznadežno potone, istražuje i zaljubi se u muziku. Takođe je sposoban da vas podsjeti koliko muzika može biti moćna i raskošna kada se liši pretencioznosti. Ovo je pop-rok dostojan velikih uzora, mala smjernica za budućnost britanskog mejnstrima i ploča koja kojom će se ponositi kolekcionari - za nekoliko decenija.

S. STAMENIĆ

Ocjena: 90/100

FOTO: slantmagazine.com / musicscene.ie

https://www.youtube.com/watch?v=XQl5KYiiFDI&list=PLxKHVMqMZqUS0dUGrDGKMpO8k4IHavG0J

Portal Analitika