Region

Vlada Hrvatske uvodi zakon za pomoć zaduženim kompanijama

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić izjavila je da je pri kraju izrada nacrta zakona kojim bi se pomoglo sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno da otplaćuju svoje dugove, poput Agrokora, a s ciljem zaštite hrvatske ekonomije.
Vlada Hrvatske uvodi zakon za pomoć zaduženim kompanijama
Portal AnalitikaIzvor

"U vladi intenzivno radimo na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira s ciljem zaštite hrvatske privede u slučaju kada se s teškoćama suočavaju sistemski važne kompanije i nisu u stanju da ih same riješe", rekla je Dalić na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Iako je nekoliko puta naglasila da u ovom trenutku ne može da govori o tehničkim detaljima nacrta, Dalić je objasnila da će se zakon moći primjenjivati na kompanije koje imaju najmanje 8.000 zaposlenih i više od milijardu kuna duga.

"Želim da naglasim da ovaj zakon nije posebno za Agrokor ili Ivicu Todorića, ali ako bi situacija to zahtjevala, tada bi se primjenio i na njih. Vladi zakon omogućava da štiti stabilnost ekonomije kroz zaštitu kompanije, dobavljača, poslovnih partnera", rekla je ministarka i dodala da je Vlada dužna da štiti hrvatsku ekonomiju.

Prema njenim riječima, u izradi nacrta zakona koriste se iskustva drugih država Evropske unije, a rješenja se usmjeravaju na efikasnost i održavanje sistema.

(Beta)

Portal Analitika