Fudbal

Čudesni Ronaldo sa vječne liste skinuo jednog od najvećih strijelaca ikada

U grupi B kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji sljedeće godine Portugal je kod kuće pobijedio Mađarsku sa 3:0, uz dva gola Kristijana Ronalda, koji je došao do 70 golova u 136 nastupa za Portugal.
Čudesni Ronaldo sa vječne liste skinuo jednog od najvećih strijelaca ikada
Portal AnalitikaIzvor

Nevjerovatni Ronaldo oba je gola postigao udarcima iz velike daljine. Najprije je u 36. minuti pogodio ljevicom oštrim udarcem po zemlji, da bi u drugom poluvremenu fantastično pogodio iz slobodnjaka iz teške pozicije iskosa s lijeve strane.

Čudesni Portugalac sa ova dva gola postao je tek četvrti evropski fudbaler kojem je pošlo za nogom da postigne 70 i više golova za reprezentaciju, a od sinoć je na vječnoj listi prestigao čuvenog njemačkog bombardera Gerda Millera koji je ostao na 68 golova u dresu Elfa. 

Više od Ronalda samo su postigli Ferenc Puskaš (84 gola u dresu Mađarske/Španije), Šandor Kočiš (75 golova u dresu Mađarske) i Miroslava Klose (71 gol u dresu Njemačke). Na vrhu teliste je slavni Iranac Ali Daei koji je u 149 utakmica za Iran postigao nestvarnih 109 golova.

Portugalskoj mašini za golove pogoci protiv Mađarske bili su 600. i 601. gol u karijeri, te se nalazi na šestom mjestu najboljih strijelaca svih vremena. Više od njega samo su postigli Gerd Miller (735 golova), Romario (742 golova), Puškaš (746 golova), Pele (767 golova) i Josef Bican (805 golova).

Portal Analitika