Turizam

RADOVIĆ: Lanjski profit Budvanske rivijere milion eura

Hotelska grupa Budvanska rivijera u prošloj godini ostvarila je dobit od 970.000 eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te turističke kompanije Saša Radović. On očekuje da će to najveće hotelsko preduzeće u Crnoj Gori ostati ključni akter uspješne crnogorske turističke priče i u ovoj godini.
RADOVIĆ: Lanjski profit Budvanske rivijere milion eura
Portal AnalitikaIzvor

– Budvanska rivijera je najbolji primjer kako kompanija u većinski državnom vlasništvu i u uslovima oštre i sve kvalitetnije konkurencije na tržištu, uz dobar menadžment i stalno ulaganje u zaposlene i svoju ponudu, može pozitivno da posluje i sve svoje obaveze redovno izmiruje – kazao je Radović Pobjedi.

Biznis planom za ovu godinu dobit budvanskog preduzeća je projektovana na 1,5 miliona eura.

Planovi

– Ukupni prihod za prošlu poslovnu godinu iznosi 19 miliona eura i veći je od prihoda iz 2015. za devet odsto, dok je prihod za ovu godinu projektovan na 20 miliona eura – rekao je Radović.

On je dodao da je u prošloj godini u objektima Budvanske rivijere ostvareno  440 hiljada noćenja, što je četiri odsto više nego u  2015.

– U prosjeku su svi kapaciteti kompanije bili potpuno popunjeni 130 dana u 2016. godini. Najbrojniji turisti su bili iz Rusije, Srbije i Francuske - precizirao je Radović.

On smatra da je dobar poslovni rezultat velikim dijelom proizašao iz odluke da se ide u modernizaciju i rekonstrukciju uglavnom svih hotelskih kapaciteta.

– Strateško opredjeljenje je bilo da se objekti koji su bili u lošem stanju dovedu do nivoa veće kategorije i tako budu konkurentni na velikom turističkom tržištu – rekao je Radović.

On je dodao da je od 2009. godine pa zaključno sa 2016. u modernizaciju investirano 38 miliona eura bez PDV-a, što je 28 odsto ukupnih prihoda kompanije u tom periodu.

Radović očekuje uspješnu narednu turističku sezonu.

– Pred Budvanskom rivijerom je, shodno presjeku prodaje na današnji dan, sezona u kojoj ćemo ispuniti strateške ciljeve, a to su bolji finansijski rezultat, produženje sezone i jače prisustvo na tržištima Sjeverne i Zapadne Evrope. Ostaćemo ključni akter uspješne crnogorske turističke priče i u ovoj godini – poručio je Radović.

Hoteli te grupacije su najvećim dijelom sezonskog karaktera sa izuzetkom hotela „Mogren“, koji je kao gradski tranzitni hotel otvoren tokom cijele godine.

– Veliko interesovanje za naše kapacitete ove godine će prvenstveno usloviti otvaranje hotela „Palas“ 7. aprila, čiji prvi gosti će biti sa tržišta Francuske i Velike Britanije. Turističko naselje Slovenska plaža će sa prvim ovogodišnjim gostima već 13. aprila imati najranije otvaranje u posljednjih desetak godina – kazao je Radović.

On je najavio da će početkom maja biti otvoren hotel „Castellastva“ u Petrovcu, dok je otvaranje hotela „Aleksandar“ zbog opsežne rekonstrukcije predviđeno za 21. maj kada dolaze prve grupe turista iz skandinavskih zemalja.

– Nastojaćemo da sljedeće godine bar još jedan hotel iz naše grupe bude u funkciji tokom cijele godine –izjavio je Radović.

On je kazao da bi po zvaničnim procjenama koje su se mogle čuti na berzama turizma upravo balkanska strana Jadrana mogla biti područje sa najvećim turističkim rastom u Evropi ove godine.  

– Baveći se prethodnim i ovim poslom, shvatio sam koliko je turizam osjetljiva grana ekonomije, podložna klimatskim, bezbjednosnim, političkim i raznim drugim uticajima – naveo je Radović, koji je ranije bio direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO).

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika