NATO

Mekejn: Neulazak CG u NATO bila bi potpuna katastrofa

Američki republikanski senator Džon Mekejn izrazio je danas u Briselu uvjerenje da će Senat SAD iduće sedmice ratifikovati protokol Crne Gore za pristup NATO-u, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Mekejn: Neulazak CG u NATO bila bi potpuna katastrofa
Portal AnalitikaIzvor

Mekejn koji je predsjedavajući Odbora za oružane snage, na konferenciji za novinare je izjavio da smatra da će glasovi Senata u cijelosti ići u korist Crne Gore.

- Srećan sam što mogu reći da ćemo u ponedjeljak započeti sa glasanjem i zatvorenom raspravom, a onda krenuti dalje sa glasanjem o Crnoj Gori. Veoma sam srećan i što mogu kazati da sam u potpunosti uvjeren da će glasovi ići za ulazak Crne Gore u NATO - istakao je Mekejn.

On je ponovio i značaj ulaska Crne Gore u Alijansu.

- U četvrtak smo održali saslušanje sa našim čelnikom evropske komande, generalom (Kertisom) Skaparotijem, koji je naše najbolje vojno lice u regionu. Upitao sam ga kakav bi uticaj prouzrokovao neulazak Crne Gore u NATO i on je rekao da bi to bilo potpuna katastrofa. On je kazao da je ključno da Crnu Goru uvedemo (u NATO), a ukoliko to ne uradimo, posljedice bi se odrazile po cijelu regiju - poručio je Džon Mekejn na konferenciji za štampu foruma Njemačkog Maršal fonda.

Inače, komandant NATO-a snaga u Evropi, general Kertis Skaparoti, nedavno je tokom saslušanja pred senatskim Odborom za oružane snage rekao da je suštinski važno da Crna Gora bude primljena u NATO. Precizirao je tada da bi izostanak ratifikacije crnogorskog članstva imao negativne posljedice na politiku otvorenih vrata Alijanse. Na saslušanju u Senatu naveo je i da Rusija koristi etničke tenzije na Balkanu da bi usporila napredak u evropskim i transatlantskim integracijama.

- Rusija promoviše anti-evropske stavove u regionu, koristeći korumpirane političke sisteme, loše ekonomske rezultate i sve veću etničku polarizaciju. Rusija se u prošloj godini otvoreno miješala u političke procese u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori - naveo je Skaparoti.

Svih 28 članica NATO-a moraju ratifikovati pristupni ugovor prije nego što Crna Gora i formalno postane članica Alijanse. Protokol je do sada ratifikovan u 26 parlamenata članica NATO-a. Preostalo je da ga još ratifikuje i Gornji dom parlamenta Španije, pošto je donje zakonodavno tijelo ove države je to već učinilo, te Senat SAD. Glasanje u Senatu je tri puta odgođeno posljednjih mjeseci, jer su dva republikanca, senatori Rend Pol i Majk Li blokirali brzo glasanje.

Rusija se snažno protivi pristupanju Crne Gore NATO-u i njeni zvaničnici su više puta upozoravali da je to pogrešan korak koji može izazvati nestabilnost. U četvrtak je, pak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako je Crna Gora popustila pred ultimatumom – ili Rusija ili NATO.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Marek Hajduk/RFE

Portal Analitika