Kultura

Prva strip biblioteka u Crnoj Gori bogatija za 200 naslova

Više od 200 novih naslova od danas su dostupni u prvoj strip biblioteci u Crnoj Gori koju je Hercegnovski strip festival - HSF u decembru otvorio u Kino-klubu istraživača neistraženih oblasti, u prostorijama nekadašnje „Tore“, na glavnom trgu u Herceg Novom.
Prva strip biblioteka u Crnoj Gori bogatija za 200 naslova
Portal AnalitikaIzvor

Ovo proširenje fonda je dodatni motiv za sve ljubitelja devete umjetnosti da se učlane u HSF-ovu biblioteku koja od danas počinje i sa izdavanjem članskih karata.

- Biblioteka je obnovila svoj fond i nakon perioda uhodavanja danas i zvanično počinjemo sa učlanjenjem. Dakle, od danas svi koji žele mogu da se učlane, a članarina je besplatna ili na dobrovoljnoj osnovi, koliko ko želi da plati - kazao je direktor HSF-a Nikola Ćurčin.

On je takođe uputio poziv svima koji imaju stare stripove, a ne znaju šta bi sa njima, da ih donesu u HSF biblioteku.

- To bi dodatno obogatilo naš fond, a i cilj nam je da se stvore uslovi za neku vrstu razmjene stripova među članovima HSF biblioteke - dodao je.

2503strip1

Uz podsjećanje da je oko 400 svesaka u biblioteci od ranije na raspolaganju svim ljubiteljima devete umjetnosti, Ćurčin poručuje da je ovo uvod u početak rada prve striparnice u Boki.

- Takođe u Kinu ćemo tokom sljedeće sedmice otvoriti i prvu striparnicu u Herceg Novom i u Boki, i to u saradnji sa striparnicom Mister No iz Podgorice, jedinom u Crnoj Gori - kaže on.

Kako piše Nebojša Mandić, u HSF biblioteci su od ranije na raspolaganju popularne regionalne strip revije, nezavisni strip magazini koji daju pregled vrlo žive alternativne scene, poput slovenačkog Stripburgera, Dilana Doga u originalnom Bonelli-jevom izdanju, te izdanja koja se mogu svrstati u SFRJ klasiku - Lunov magnus strip, Zlatna serija i mnoga druga. Tu su i rariteti, poput Fleša Gordona objavljenog u Politikinom zabavniku 1964. ili revije o jugoslovenskom partizanskom stripu iz 1980. godine.

Iz HSF-a podsjećaju da pripremaju Pank strip vikend koji će biti održan od 7. do 9. aprila, kada će u Herceg Novom, povodom 40 godina panka, gostovati poznati britanski i italijanski strip umjetnici Rufus Dejglo i Valter Trono, a cijelu manifestaciju muzički upotpuniti najpoznatiji pank bend regiona, Psihomodo pop.

Portal Analitika