Svijet

Lideri EU potpisali deklaraciju o Evropi "u više brzina"

Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije usvojili su danas u Rimu Deklaraciju o budućnosti Unije u kojoj naglašavaju da će EU „ostati nepodijeljena“, „napredovati različitim brzinama i snagom u istom pravcu“ i „biti otvorena za one evropske zemlje koje poštuju i ulažu napore da uvreže naše vrijednosti“.
Lideri EU potpisali deklaraciju o Evropi "u više brzina"
Portal AnalitikaIzvor

Rimsku deklaraciju usvojili na 60. godišnjicu potpisivanja ugovora o osnivanju Unije u Rimu. Novi dokument daje političke, programske smjernice za utvrđivanje budućih nužnih promena u ustrojstvu i politici u svim sektorima Unije, koje je u Bijeloj knjizi predložila Evropska komisija.

U Deklaraciji se ukazuje na to da je „Evropska unija sučeljena s neviđenim izazovima, kako na globalnom, tako i na unutrašnjem nivou, a to su regionalni sukobi, terorizam, sve veći migracioni pritisci, protekcionizam i socijalne i ekonomske nejednakosti“.

- Mi smo riješeni da se suočimo sa svijetom koji se brzo menja i da našim građanima zajamčimo bezbjednost i nove mogućnosti. Uniju ćemo učiniti snažnijom i otpornijom kroz još veće jedinstvo i solidarnost među nama i uz poštovanje zajedničkih pravila - stoji u dokumentu u kojem se kaže da su prve zemlje Unije prije 60 godina, „prebrodivši tragedije svjetskih sukoba, odlučile da se ujedine i obnove naš kontinent iz pepela“ i stvore svjetsku ekonomsku silu, zajedničke institucije na prostoru slobode i demokratije.

Lideri EU su jasno prihvatili mogućnost da neke članice napreduju brže u nekim sektorima, a tu se najprije na umu ima ekonomsko jačanje i objedinjavanje zone eura, kao i odbrambene strukture Unije, zatim i podsticanje ekonomskog rasta, zapošljavanja i jačanje socijalnih mjera za najšire društvene slojeve.

Ključna tačka Deklaracije, oko koje su postojale velike nesuglasice među partnerima u EU zbog straha da bi to značilo stvaranje dvije kategorije članica, ipak je usvojena.

- Djelovaćemo zajedno, uz različite brzine i snagu ako je potrebno, ali uvijek u istom pravcu, kao i u prošlosti, saglasno Ugovorima (o EU) i uz otvorena vrata onima koji budu željeli da nam se postepeno pridruže. Naša Unija je nepodijeljena i nepodjeljiva - istakli su šefovi država odnsono vlada EU.

Oni su naglasili da u idućoj deceniji žele „Uniju koja će biti bezbjedna, napredna, konkurentna, održiva i socijalno odgovorna, s voljom i sposobnošću da odigra ključnu ulogu u svijetu i sučeljava se s globalizacijom“.

- Cilj je bezbjedna Evropa i Unija u kojoj će se svi građani da osjećati bezbjednim i slobodno se kretati, u kojoj će spoljne granice biti zaštićene, politika prema migrantima djelotvorna, odgovorna, dok će Evropa odlučno suzbijati terorizam i organizovani kriminal - dodaje se u deklaraciji.

Evropski lideri su takođe naglasili da će učiniti sve da EU bude snažnija na svjetskoj pozornici, da podstiče stabilnost i boljitak u svojoj okolini, da to bude „Unija spremna da preuzme veću odgovornost u razvijanju konkurentnije i više integrisane odbrambene industrije… uz saradnju i dopunjavanje s NATO-om“.

Izvor i foto: N1.info/Reuters/Remo Casilli

Portal Analitika