Društvo

Sat za planetu: Isključite svjeto ili provozajte biciklo na sat

Globalna akcija pod nazivom Sat za planetu - globalna kampanja u borbi protiv klimatskih promjena, biće danas obilježena širom naše zemlje osmu godinu za redom, a građani se mogu pridružiti isključivanjem svjetla od 20 sati i 30 minuta do 21 sat i 30 minuta, ili učešćem u promotivnoj biciklističkoj vožnji.
Sat za planetu: Isključite svjeto ili provozajte biciklo na sat
Portal AnalitikaIzvor

Nevladina organizacija Green home, u saradnji sa NVO Biciklo.me, Svjetskim fondom za prirodu - WWF i kancelarijom UNDP-a, organizuju promotivnu biciklističku vožnju „Osvijetli problem“ posvećenu Satu za planetu, koja će početi u 19 sati i 30 minuta na Trgu nezavisnosti.

- S obzirom na česta prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu u više gradova u našoj zemlji, odlučili smo da skrenemo pažnju na potrebu za većom upotrebom gradskog prevoza i korišćenje bicikla za svakodnevne aktivnosti jer je saobraćaj jedan od uzročnika ovog zagađenja - navode organizatori te dodaju da se ove godine akcenatuju lokalne probleme vezane za klimatske promjene i aktivnosti koje ljudi mogu preduzeti u njihovom rješavanju.

Nakon završetka biciklističke vožnje, biće emitovan kratki promotivni spot Sata za planetu koji će, kako najavljuju, „još jednom skrenuti pažnju okupljenim građanima na značaj ove akcije“.

- Pozivamo i sve građane Crne Gore da se pridruže vožnji ili da isključe svjetla u prostorijama koja im nisu potrebna u tom trenutku i time daju do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena. Od nastanka, 2007. godine u Sidneju, ova inicijativa je postala globalni pokret kome se prošle godine pridružilo 178 država svijeta. Ovom kampanjom, građani širom svijeta edukuju se o racionalnom korišćenju energije, ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, dok je isključivanje svjetla na 60 minuta, simboličan način kojim se nastoji skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način - stoji u najavi.

Sat za planetu - kampanja kojoj se priključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da svako ima odgovornost prema životnoj sredini, kao i da je moguće promijeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas.

- Do danas imamo prijavu učešća iz šest opština, većeg broja poslovnih organizacija različitih djelatnosti, javnih institucija itd. i želimo još jednom pozvati i sve druge nevladine organizacije, kompanije, institucije i gradove da budu dio ovog svjetskog događaja i da pokažu odgovornost prema sredini u kojoj žive gašenjem svijetla na 60 minuta - navode organizatori.

Izvor: Agencija MINA

Portal Analitika