Kultura

MJUZIKL „BEAUTY AND THE BEAST“: Fabrička imitacija

Novi iritantni, đinđuvasti Diznijev klon ne samo što ne iskazuje poštovanje prema kultnom crtanom filmu, već djeluje kao da mu se ruga koristeći istu muziku, dijaloge i kadrove.
MJUZIKL „BEAUTY AND THE BEAST“: Fabrička imitacija
Portal AnalitikaIzvor

Piše:
Marija Ivanović

Ako ste fan Diznijevog klasika „Beauty and the Beast“ (1991), dijete u vama osjećaće se silovano poslije istoimenog mjuzikla u režiji Bila Kondona. Jedan od najboljih crtanih filmova svih vremena definitivno nije zaslužio ovakvo nepoštovanje. „Beauty and the Beast“ostavlja utisak kao da je rad fanova na Ju tjubu. Veoma bogatih fanova na Ju tjubu, budući da je težak 160 miliona dolara, nakinđuren i prefilovan kičerajskom glazurom. 

Đinđuvasti klon

Kondonov iritantni, đinđuvasti klon ne samo što ne iskazuje poštovanje prema kultnom Diznijevom crtanom, već djeluje kao da mu se ruga koristeći istu muziku, dijaloge i kadrove. Dovoljan je samo uvod predugog i užasno dosadnog 129-minutnog filma da odmah postane jasno kako su Ljepotica i Zvijer uskrsnuti samo zbog privlačenja novčića iz buđelara nostalgičnih gledalaca.
Filmovi „Alice in Wonderland“, „The Jungle Book“ i „Cinderella“ pripremili su nas za nerviranje dok polako jača era Diznija u igranoj formi. Ili bolje rečeno – dugačka serija nesrećnih i prekopiranih rediteljskih rješenja. Ipak, ovo je najgore što smo do sada vidjeli od „modernizovanja“ voljenih klasika. 
Apsolutno je nejasna i nerazumna Kondonova odluka da zadrži sve pjesme iz originalnog crtanog filma, a istovremeno pokuša da stvori bolji bekgraund i popuni „rupe“ u karakterizaciji glavnih likova. Rupe? Za ime božije... „Beauty and the Beast“ je bajka. Apsolutno nam nije potrebno da razumijemo zašto je Gaston nasilan, Zvijer razmažena, a Bel čudnjikava maloj sredini u kojoj živi.
U bajkama se mnoge stvari uzimaju zdravo za gotovo i podrazumijeva se da je tako moralo biti. Zato i jesu bajke. Njihova magija nadoknađuje „očekivanja“ iz realnog života. U Kondonovom filmu, magija je u minusu. Sve je podređeno spektaklu i lijenoj eksploataciji originala.

Nedovršene ideje

S druge strane, ako je reditelju bilo do produbljivanja likova i njihovom smještanju u realističnije okruženje, morao je da se okane mjuzikla. Bez toliko vremena utrošenog na jeftino „skidanje“ pjevajućeg svijeta iz originala, uz dodavanje nekoliko užasno blijedih novih numera, imao bi više vremena da nas ubijedi u nove dodatke. Na primjer, da je Gaston stvarno ratni veteran, njegov gej-pajtaš Lefou rehabilitovani negativac, Bel mudra izumiteljka, njen otac izgubljena duša čija je žena preminula od kolere, a Zvijer žrtva vaspitanja okrutnog oca.

Nažalost, vođen mantrom „Više je bolje“ (čitaj: „Više je manje“), reditelj nema vremena da se bavi svojom idejom – jedinim originalnim segmentom cijelog filma! Nove ideje, čak ne toliko neinteresantne, uvedene su i napuštene prije dobre elaboracije. Zato je njegova vizija „naslavnijeg stokholmskog sindroma“ nalikfabričkoj imitaciji predivnih emocija koje više od četvrt vijeka budi originalni Diznijev klasik.
Cijeli film izgleda sterilno, vještački i neuvjerljivo – od Belinog sela, koje je kao maketa od marcipana rađena po uzoru na kadrove iz crtanog filma, do vukova koji izgledaju kao akteri trećerazrede kompjuterske igre. I sve je možda shvatljivo i prihvatljivo u vezi ove Diznijeve mami-pare, ali nijesu očajni glavni likovi.

Keramička balerina

Ema Votson je toliko neubjedljiva u ulozi Bel da boli svaki kadar u kom se pojavljuje. Izgleda apsolutno neunešeno u ulogu, kao da sve vrijeme gleducka sa strane u reditelja i čeka njegove instrukcije. Prava keramička balerinica na vrhu muzičke kutije koja ne prestaje da se vrti u istom ritmu.
O glumi Dena Stivensa koji igra Zvijer ne može se ništa ni reći. Glumac je udavljen duboko ispod očajno kompjuterski generisanog krzna. Neke preparirane životinje imaju življe oči nego Zvijer iz Kondonovog mjuzikla. 
U rukama drugog reditelja, „Beauty and the Beast“ mogao je biti sjajan igrani film. Kakva epski propuštena šansa. Nevjerovatno je da je velikan poput Iana Mekelena, koji daje glas Kloksvortu, odbio istu ulogu kada je rađen original, a zgrabio je ovu „šansu“. 
Nego, najbolje je zaboraviti da istapacirani „Beauty and the Beast“ postoji dok polako hara po bioskopskim blagajnama širom svijeta. Nervoza je bila sasvim očekivana kada je film potpisao autor poput Kondona, koji stoji iza malokrvne vampirske tinejdž-sage „Twilight“... Ocjena: 2,9 / 10

Režija: Bil Kondon. Uloge: Ema Votson, Den Stivens, Luk Evans, Džoš Gad, Kevin Klajn, Evan Mekgregor, Ian Mekelen Trajanje: 129 min.

 </p>

Portal Analitika