Društvo

Hoće da spriječe rano penzionisanje

U sklopu ekonomskih reformi će biti preispitani zakonski uslovi koji omogućavaju ranije penzionisanje i veću pravednost. Cilj je sprečavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja – kazali su Pobjedi iz Ministarstva rada i socijalnog staranja u odgovoru na pitanje da li je već počelo preispitivanje prijevremenog i beneficiranog penzionisanja i da li se razmišlja o ukidanju „formule za penzionisanje“ koja se postepeno povećava.
Hoće da spriječe rano penzionisanje
Portal AnalitikaIzvor

I iz Ministarstva finansija su, podsjetimo, najavili da će u sklopu pripreme fiskalne strategije čija izrada je u toku, biti preispitano prijevremeno, beneficirano penzionisanje i najveće penzije.

Reforma

Iz Ministarstva rada našoj redakciji je juče saopšteno da programom rada Vlade u ovoj godini nijesu planirane izmjene Zakona o PIO.

- Programom ekonomskih reformi od 2017. do 2019. predviđa se nastavak reforme penzijskog sistema. Kako reforma, koja je započeta 2004, a nastavljena 2010. godine, predstavlja proces, to će se pratiti efekti pojedinih zakonskih mjera i zavisno od njih propisivati odgovarajuća zakonska rješenja - pojasnili su iz Ministarstva rada. 

Direktor Fonda PIO Dušan Perović Pobjedi je kazao da imaju 13.399 korisnika prava na penziju koji imaju staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.

- Zakonom je propisano da osiguranicima koji rade na naročito teškim, opasnim za zdravlje radnim mjestima, kao i osiguranicima koji rade na radnim mjestima na kojima se poslije navršenja odredenih godina života ne može uspješno obavljati profesionalna djelatnost, staž osiguranja se računa sa uvećanim trajanjem, odnosno beneficijama - pojasnio je Perović i dodao da su za eventualne izmjene u ovom dijelu nadležni u Ministarstvu rada.

U odgovoru na pitanje da li se razmišlja o ukidanju formule za penzionisanje, koja se postepeno povećava direktor kaže da je i to u nadležnosti Ministarstva.

- Prema postojećem zakonskom rješenju, u 2017. iznos penzije se računa na osnovu godišnjih ličnih koeficijenata, odnosno zarada i osnovica osiguranja koje je osiguranik ostvario tokom 38 uzastopnih godina osiguranja, kao i penzijskog staža - podsjetio je Perović. (opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika