Crna hronika

Ispitaće kako su otvorene sporne vjerske škole

Mješovita komisija na jučerašnjoj sjednici, nakon javnog upozorenja reisa Rifata Fejzića da u Crnoj Gori nesmetano rade ilegalne vjerske škole, odlučila je da istraži taj slučaj i prvo ispita da li su nadležne ustanove dobijale zahtjev za otvaranje škola od nekih drugih država ili vjerskih zajednica.
Ispitaće kako su otvorene sporne vjerske škole
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici su, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, predstavnici Islamske zajednice opet ukazali na sumnju da postoje nelegalne srednje vjerske škole na sjeveru države zbog čega su pozvali još jednom da se utvrdi kako su one otvorene i kako im je dozvoljeno da djeluju u Crnoj Gori.

- Članovi/ice komisije su saglasni da je potrebno intenzivirati rješavanje problematike koju je Islamska zajednica u Crnoj Gori u nekoliko navrata pokušavala da osvijetli, a tiče se vjerskih škola koje, prema njihovim saznanjima, rade bez dozvole – navedeno je u saopštenju.

Iz ovog resora su istakli da Medresa ,,Mehmed Fatih“ je jedina vjerska škola u Crnoj Gori koja izvodi javno važeći obrazovni program, a dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti da i formalno dobije licencu kako bi se brže i uspješnije rješavala postojeća i prevenirala buduća sporna pitanja. Reis Fejzić je nedavno u intervjuu za Pobjedu poručio da se mora utvrditi da li su i kako „registrovani“ dječji vrtići i škole Časnoga Kurana, ženska Medresa i razne druge paravjerske parainstitucije i paraorganizacije. Islamska zajednica, kako je rekao, čini ono što je u njenoj moći i jasno upozorava na štetnost djelovanja Muftijstva sandžačkog. I ombudsman Šućko Baković nedavno je formirao predmet o spornim vjerskim školama. Mješovitom komisijom kopredsjedavaju ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka i sekretar Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad Čekić. (Pobjeda)

Portal Analitika