Politika

Marković: Više osoba bezbjednosno ugroženo (VIDEO)

Odluka Ustavnog suda kojom se odbija predlog za utvrđivanje neustavnosti odredaba izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti očekivana je, i potvrđuje da Vlada nije povlačila neustavne i nezakonite poteze, kazao je premijer Duško Marković.
Marković: Više osoba bezbjednosno ugroženo  (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Ustavni sud na današnjoj sjednici donio je odluku kojom se odbija predlog za utvrđivanje neustavnosti odreddbi koje se odnose na smanjenje naknada za majke sa troje i više djece.

Marković je novinarima u Bijelom Polju kazao da sve prakse i standardi pokazuju da nijedno pravo ne može imati u svom nominalnom iznosu garantovanu poziciju.

„To ne može imati ni penzija, ni zarada, ni socijalna naknada“, dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je uradio „ono što je izvjesno za čitav pravni svijet“.

„Naravno, sa tim se danas manipuliše. I sa odlukom Ustavnog suda, i sa malim brojem majki sa troje i više djece na podgoričkim ulicama manipuliše jedan politički blok, nažalost – na njihovu štetu“, kazao je Marković.

Kako je naveo, u Vladi su veoma zabrinuti zbog toga. „Iako šaljemo poruke da takav pristup nije dobar, da se sa ovom Vladom ne može razgovarati putem ucjena i pritisaka, već se, direktnim dijalogom, može razgovarati o svim pitanjima, pa i o ovim“.

Marković je kazao da je Vlada bila započela razgovor sa Koordinacionim odborom majki i da suse dogovorili.

„Ali, kada su izašle sa sastanka, promijenile su stav zbog političke instrukcije i političkog pritiska“, dodao je on.

Marković smatra da je ono što se dešava u Podgorici rezultat političkog scenarija da se destabilizuje Vlada i Crna Gora.

On je poručio da Vlada neće razgovarati jezikom ucjena i pritisaka, a istovremeno će, kako je naveo, voditi računa o svakom građaninu Crne Gore, pa i o onima u stanju socijalne potrebe.

„Pripremamo novi paket socijalnih politika koji će podrazumijevati pravičan i jednak tretman i za majke sa jednim, dvoje, troje i više djece. Nećemo dozvoliti diskriminaciju, nego ćemo imati izjednačen i pravičan pristup, tako da tu kategoriju porodice sačuvamo i obezbijedimo da se valorizuje i implementira ključna politika Vlade, a to je rast nataliteta", kazao je Marković.

On je naglasio da će Vlada voditi računa i o majkama koje su na ulici, i da one koje su napustile radno mjesto i prešle na naknadu, neće biti egzistencijalno ugrožene.

„Mi ćemo naći odgovor i za taj problem, ali o tome moramo da razgovaramo. O tom pitanju se sa nama ne može razgovarati ucjenjivački", poručio je Marković.

Prema njegovim riječima, o tome se ne može razgovarati preko poruka Demokratskog fronta i lidera opozicije.

„Koji im se obrate ispred Skupštine, a odmah nakon toga završe u nekom od luksuznih kafića ili restorana u Podgorici“, dodao je Marković.

Premijer o bezbjednosti: "Nekoliko ljudi ugroženo, Katnić pogotovo"

Premijer Duško Marković kazao je danas tokom posjete Bijelom Polju da nema dileme da je specijalni tužilac Milivoje Katnić među najugroženijim ljudima u Crnoj Gori.

Komentarišući tvrdnje o ugroženosti bezbjednosti Katnića, Marković je rekao da je u ovom trenutku više odgovornih ljudi, sa aspekta informacija koje posjeduju bezbjednosne službe, ugroženo.

"Među tim osobama je i specijani tužilac i on je među najugroženijim u Crnoj Gori. On je dobijao i prijetnje smrću", kazao je predsjednik Vlade.

"To su operativni podaci do kojih dolazimo u sistemu operativnog i profesionalnog rada i radeći sa partnerskim službama. Nema dileme da je specijalni tužilac ugrožen i da država radi sve da i njega i druge koji su na listi ugroženih obezbijedi i ja sam siguran da će država odgovoriti tom zadatku."

"Sve institucije i nosioci odgovornih funkcija u Crnoj Gori moraju da rade odgovorno i  neometano. A ko god ih bude ometao doći će pod udar zakona", zaključio je Marković.

 

Portal Analitika