Društvo

Savković: Prekidamo štrajk glađu, nastavljamo sa protestom

Korisnice naknada za troje i više djece odlučile su da prekinu štrajk glađu, ali će nastaviti proteste ispred Skupštine Crne Gore, kazala je predsjednica koordinacionog odbora žena, Željka Savković.
Savković: Prekidamo štrajk glađu, nastavljamo sa protestom
Portal AnalitikaIzvor

Na taj korak su se odlučile nakon što je Ustavni sud donio odluku su Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjene naknade majkama, u skladu su sa Ustavom.

"Nećemo da dozvolimo da uživajaju dok nas gledaju kako umiremo tu. Protest ćemo nastaviti mirno i dostojanstveno. Pozivamo svaku majku da se dozove u pamet i neka ne dozvoli da niko nikada ne uvlači ruku u njen džep. Pozivamo svakog poštenog građanina Crne Gore da nam se pridruži", rekla je Savković.

Ona je, kako prenose Vijesti, pozvala građane da ih podrže "da i dalje Bulevar Svetog Petra Cetinjskog držimo slobodnom teritorijom".

"Šta smo dočekale. Ono što smo i mislili sramnu odluku Ustavnog suda. Nećemo ih kritikovati. Ne zaslužuju. Ali ću da vas molim da u ovoj borbi koja je otpočela istrajemo", rekla je Savković.

Ona se zahvalila svima koji su pomogli finansijski i logistički majke koje 23 dana protestuju ispred Skupštine.

"Hvala i onima koji nam nijesu pružili podršku. Hvala i policajcima koji su nas sve ove dane bodrili i pružali nam podršku", dodala je Savković.

Ona je kazala da okupljenima "ne pada na pamet" da ruše, i poručila da je, ako krenu nasilnički protesti, "svaki kamen koji padne na neku od zgrada ispred kojih se nalaze pao na majke".

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti naknade su smanjene sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura, zbog čega njihove korisnice protestuju od 2. marta ispred crnogorskog parlamenta, a dio njih je deset dana štrajkovao glađu.

Portal Analitika