Društvo

Amfilohije: Sadašnja vlast odriče se svega najsvetijeg

Litrurgijom u crkvi Svetog Save koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom, parastosom stradalima i pomenom na gradskom groblju Brdišta poginulim Tivćanima – pripadniku 63. padobranske brigade VJ Marku Avramoviću i pripadniku MUP-a Draganu Bjelanoviću, u Tivtu je obilježena 18. godišnjica početka NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.
Amfilohije: Sadašnja vlast odriče se svega najsvetijeg
Portal AnalitikaIzvor

Amfilohije je poručio da se "sadašnja vlast u Crnoj Gori odriče svega najsvetijeg što je u Crnoj Gori bilo i ostalo".

"Ta vlast pljuje na mučeničku krv Dragana i Marka i svih onih koji su život svoj položili za vjeru i otačastvo. Pljuje vlast i na grob kralja i gospodara Crne Gore Nikole I Petrovića, na ćivot Svetoga Petra Cetinjskoga, na Petra II Lovćenskog Tajnovidca. Ideologija je to koja i sada vlada a koju ja nazivam brozomorna montenegrinska ideologija, utemeljena na dukljanskoj miteologiji, pa ne čudi što se ta vlast odrekla i Kosova i Metohije", kazao je Amfilohije istakavši da "teroriste" koji 1999. ratovali na Kosovu, nikako ne treba izjednačavati sa "časnim albanskim narodom o kome je najljepše stranice napisao vojvoda Marko Miljanov".

"To je narod koga mi poštujemo, koga mi volimo, sa kojim nas je Bog uputio da živimo i dijelimo i zemlju i božija dobra. Oni koji su izazvali to bratsko poklanje na Kosmetu odrekli su se prvo sebe, svoga naroda i zakona dukađinskoga, onoga što je najčasnije i najčestitije u albanskom narodu", istakao je Amfilohije dodajući da se crnogorska vlast danas poklanja stranim silama koje su doprinijele izbijanju rata u bivšoj Jugoslaviji.

"To su nosioci tiranije nad Evropom. Nije NATO pakt Evropa - NATO pakt je odricanje od istinske i prave Evrope, zemlje čudesa kako je sa pravom nazvao Dostojevski, odricanje od naroda koji su sebe na pravi način ugradili u Evropu temeljeći sve svoje istorijsko biće u vjeri u Hrista bogočovjeka. To je ono čemu sada stremi i već se do zemlje poklonila ova naša vlast obezbožena i nekrštena", istakao je mitropolit dodajući da "neka se klanja last, ali ko joj daje pravo da to čini u ime ovog zaklanog naroda koji je kroz vjekove žrtvovao sebe za slobodu i otačastvo i da taj narod vlast pretvara u roblje gorih od sebe".

On je ocijenio da NATO "potkopava temelje istinske i prave Evrope" i poručio da bi Crna Gora kao što je to 1941 učinila ustavši protiv fašizma, "trebalo da bude svjedok pred Evropom istinske slobode i dostojanstva i da pomogne evropskim narodima da se oslobode te kuge koja uništava istinsko duhovno i moralno dostojanstvo same Evrope".

AntenaM

Portal Analitika