Crna hronika

Krivična Raičeviću zbog poruka sa bilborda

Podgorički Centar bezbjednosti podnio je danas, u redovnom postupku, krivičnu prijavu protiv pedesettrogodišnjeg Gojka Raičevića, urednika portala In4s, zbog krrivičnog djela pozivanje na otpor na štetu države Crne Gore.
Krivična Raičeviću zbog poruka sa bilborda
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Raičević je, kako navode iz policije, u okviru projekta svoje NVO In4s "Poštuj život – zadrži oružje“, na magistralnom putu Podgorica - Nikšić, na bilborde postavio reklamne postere sa spornim porukama.  

Kako saopštavaju iz Uprave policije, osumnjičeni G.R. je kako se sumnja, od jednog pravnog lica zakupio dva reklamna bilborda koje je iskoristio za potrebe realizovanja  aktivnosti u okviru projekta svoje NVO „IN4S“ pod nazivom „Poštuj život – zadrži oružje“. On je, kako se sumnja, u periodu od prvog do 15. marta na magistralnom putu Podgorica – Danilovgrad i na magistralnom putu Danilovgrad – Nikšić, na dva bilborda, postavio više reklamnih postera. Na jednom bilbordu bili su postavljeni posteri sa natpisima „Bolje imati oružje koje ti nikad ne treba nego nemati ga ako ti zatreba“, i poruka „Poštuj život zadrži oružje, spriječi nesreću“. Na drugom reklamnom bilbordu postavljen je reklamni poster sa natpisom „Spriječi nesreću, poštuj život – zadrži oružje“ sa porukom sadržaja „Činjenica: Žrtva koja se suprostavi živi duže“, navodi se u saopštenju.

G.R. je, kako sumnja policija, prezentovao akciju na svom informativnom portalu „IN4S“ tako što je 2. marta postavio poruku „Poštuj život – zadrži oružje“, kao i tekstove sa bilborda uz pojašnjenje, samoinicijativno tumačenje i komentare koji se odnose na akciju „Poštuj život – vrati oružje“ koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

"On je, sumnja se, ovim postupcima pozivao građane na otpor i na neposlušnost prema zakonitim mjerama državnih organa, a takođe i suprotno Memorandumu o razumijevanju između MUP-a, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Organizaciji za Evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT) o realizaciji projekta „ Poštuj život – vrati oružje“, kao i Strategiji za kontrolu i smanjenje malog i lakog oružja i municije", navode iz policije.

CB Podgorica je, po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, 3. marta od Raičevića, u svojstvu građanina, "prikupio obavještenja na okolnosti navedenog događaja".

O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji  nije naložio da se podnese krivična prijava u redovnom postupku već su službenici Uprave policije to uradili samoinicijatvno, a u sklopu svoje nadležnosti i ovlašćenja, zaključuje se u saopštenju. 

 

Portal Analitika