Društvo

Uprava: Piletina iz Brazila ispravna, nije uvožena govedina

U Crnoj Gori u 2017. godini nije bilo uvoza goveđeg mesa iz Brazila, uvezene četiri pošiljke piletine od 104 tone i analiza je pokazala da je meso bilo ispravno, saopšteno je portalu Analitika iz Uprave za inspekciju.
Uprava: Piletina iz Brazila ispravna, nije uvožena govedina
Portal AnalitikaIzvor

„Iz svake pošiljke su uzeti uzorci za analizu na parametere bezbjednosti i mikrobiologije i isti su bili ispravni. Analize su rađene u akreditovanim laboratorijama Crne Gore, tj. u Centru za Ekotoksikološka ispitivanja i specijalističkoj Veterinarskoj laboratoriji. Ispitivanja se rade na osnovu uredbi koje su donešene u 2016.godini i usaglašene su sa EU zakonodavstvom“, navodi se u odgovorima na pitanje da li Inspekcija ispituje sve parametre koje propisuje EU.

 

Dodaje se da se pošiljke koje stižu iz Brazila, kontrolišu na graničnom prelazu u Luci Bar.

 

„Sprovodi se identifikaciona provjera, provjera dokumentacije, fizički pregled pošiljke i uzimanje uzoraka za analizu. Svaka pošiljka je deklarisana od strane proizvođača sa ovalnim pečatom, bar kodom, rokom upotrebe i lotom. Zbirna pakovanja prati deklaracija prevedena na crnogorski jezik od strane proizvođača. Na pojedinačna pakovanja, uvoznik lijepi deklaraciju. Uvoz se odobrava na osnovu rješenja Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.“, navodi Uprava na pitanje da li je moguće da ima mesa koje je ilegalno uvezeno.

 

Glavna veterinaska inspektorka Mirjana Drašković tvrdi da je uvezeno 100 tona mesa iz Brazila, prije svega piletine i da Crna Gora provjere ne radi u skladu sa evropskim standardima.

 

 

 

Portal Analitika