Društvo

Počela kampanja “Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost”

Početak kampanje za podizanje svijesti javnosti u vezi sa prednostima upisa u srednje stručne škole, u organizaciji Ministarstva prosvjete i uz podršku Centra za stručno obrazovanje, obilježen je danas svečanošću u Ministarstvu prosvjete.
Počela kampanja “Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost”
Portal AnalitikaIzvor

U okviru svečanosti prikazan je promotivni TV spot i idejno rješenje Kampanje, koje su uradili učenici JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“.  

Nakon predstavljanja spota Kampanje, ministar prosvjete dr Damir Šehović uručio je tablet uređaje i zahvalnice učenicima i mentorki koji su osmilslili vizuelni identitet Kampanje i uradili animirani TV spot i radio džingl. 

Tablet uređaji i zahvalnice uručeni su učenicima: Damiru Maljeviću, Nikoli Stojanoviću, Milošu Bajčetiću, Davidu Gudoviću i Bertu Berišaju, te mentorki, profesorici Milevi Lučić. Zahvalnice za doprinos radu na pripremi materijala za Kampanju uručene su učenicima: Danijeli Pešić i Nikoli Ražnatoviću, te profesorima Dragu Cimbaljeviću, Lidiji Lazarević, Nadi Vemić i Miladinu Medenici. 

Šehović je ovom prilikom istakao da Ministarstvo prosvjete u sklopu sveobuhvatnih reformi posebnu pažnju posvećuje srednjem stručnom obrazovanju i njegovoj promociji. 

“Rad na sistemu obrazovanja ima smisla ukoliko je on u funkciji ukupnog društvenog razvoja, a takvog sistema nema bez kvalitetnog srednjeg stručnog obrazovanja”, rekao je Šehović i dodao da  je Ministarstvo usmjereno na stručno obrazovanje “koje će školovati kadar koji vlada znanjem i kompetencijama, čije će se učenje odvijati u realnom radnom okruženju i koji će biti konkurentan na tržištu”. 

Šehović je dalje naveo da Kampanja ima dva cilja: da pošalje jasnu poruku svršenim osnovcima i njihovim roditeljima da će završetkom srednje škole biti u prilici da valorizuju svoja znanja i zasnuju radni odnos, dok je drugi cilj promocija deficitarnih zanimanja za koje će Ministarstvo motivisati mlade stipendijama.
 
“Kako bi pokazali znanje i vještine koje naši učenici stiču u srednjim stručnim školama, Ministarstvo je odlučilo da posao izrade vizuelnog identiteta kampanje TV spota i radio džingla povjeri upravo učenicima JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“, rekao je Šehović i zahvalio se na njihovom predanom radu, kao i radu mentora, istakavši da su upravo oni motiv osnovcima da upisuju srednje stručne škole. 

Predstavnik učenika koji su radili na Spotu i vizuelnom identitetu Kampanje Damir Maljević, ocijenio je da nije lako donijeti zrelu odluku o budućem zanimanju, te da je u mladim godinama teško napraviti razliku između onoga što je autentična sklonost nekoga, i trenutne želje i usmjerenja koje ima kratak rok. 

“Mi, učenici srednje elektrotehničke škole u Podgorici, zajedno sa svojom mentorokom, profesorima i rukovodstvom škole, potrudili smo se da na simpatičan način ukažemo na prednosti stručnog obrazovanja, jer u današnje vrijeme praktični momenat tj. mogućnost zaposlenja nakon školovanja nije zanemarljiv. Kako su najčešći izvor informacija za mlade koji stoje pred odlukom o budućem zaanimanju upravo njihovi roditelji, drugovi, rodbina, pa i komšije, baš njih smo i uzeli kao savjetodavce u spotu. Svakako da postoji jako veliki broj interesantnih zanimanja, ali za ovu priliku kao reprezente smo izabrali kuvara, automehaničara, frizera i građevinca. Nadamo se da će spot, u skladu sa uloženim trudom svih nas, biti prihvaćen od strane javnosti”, kazao je Maljević.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković istakao je da ej ove goden elektrotehnička škola ''Vaso Aligrudić'' uradila idejno rješenje, spot i čitav promo materijal.

''I na taj način pokazala da stručno obrazovanje ima i kompentencija i izdanja i vještina, i da se na njega možemo osloniti.  Mi iz Centra, za upisnu godinu koja je pred nama nudimo deset novih obrazovnih programa, koje ćemo kroz kampanju i prezentovati. Naši učenici su naš ponos. Oni znaju i mogu, i zato ih molim da, kao ambasadori stučnog obrazovanja, prenose svoja iskustva u stručnim školama. U narednom periodu planiran je niz aktivnosti, te nam u to ime želim svima sreću i nadam se da će mediji i svi zainteresovani subjekti podržati naše napore”, kazao je Rajković.

Kampanja “Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost” biće obilježena nizom edukativnih i promotivnih aktivnosti u narednih dva mjeseca, sa ciljem informisanja roditelja i mladih o načinima na koje stručno obrazovanje može doprinijeti adekvatnom razvoju talenata i kompetencija na individualnom nivou, ali i kasnijem uspješnom pozicioniranju na tržištu rada.

 </p>

Portal Analitika