Društvo

Obuka na temu rada sa osjetljivim ciljnim grupama u Beranama

U srijedu i četvrtak, 22 i 23. marta 2017. godine u Beranama je održana obuka za zaposlene u područnim jedinicama Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i centrima za socijalni rad na temu „Rad sa osjetljivim ciljnim grupama“.
Obuka na temu rada sa osjetljivim ciljnim grupama u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

Obuke su realizovane u okviru druge komponente projekta „Saradnja između Zavoda za zapošljavanje Crne  Gore  i  Centara za socijalni   rad, koji se sprovodi u okviru Operativnog  programa „Razvoj ljudskih resursa 2012-2013“ i finansiran je  iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). 

Glavni korisnik projekta je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a projekat sprovodi   konzorcijum WYG International iz Velike Britanije. 

Obuku je održao projektni tim u sastavu Vanja Hazl, voditeljica projekta tehničke pomoći, Lili Milošević, ekspertkinja na projektu-trenerica i Goran Milošević, ekspert na projektu-trener. 

Tokom   dvodnevnog   treninga,   učesnicima   su   predstavljena   iskustva   iz   zemalja   Evropske   unije,   kroz primjere dobre prakse u segmentima socijalne i politike zapošljavanja u EU, socijalnog preduzetništva i društvene aktivacije osjetljivih grupa u EU. 

Osnovna svrha obuke bila je  poboljšanje praktičnih vještina polaznika u radu sa osobama s invaliditetom i pripadnicima RE populacije i unaprijeđenje  kapaciteta zaupravljanje i saradnju zaposlenih u Zavodu za zapošljavanje i centrima za socijalni rad, u pružanju pomoći osobama   s   invaliditetom   i   pripadnicima   RE   populacije   prilikom   zapošljavanja   i   društvene   integracije. Eksperti su posebnu pažnju posvetili edukaciji polaznika u sljedećim oblastima:  razvoj  i  implementacija individualnog plana aktivacije, praktični elementi efektivnosti individualnog planiranja aktivacije, rješavanje problema, multidisciplinarni timski rad, međuinstitucionalna saradnja, vještine komunikacije i timskog rada i mapiranje resursa i usluga u lokalnoj zajednici.

Nakon   prvog  dana  obuke,  u  srijedu, 22. marta 2017. godine, održan je okrugli sto na   temu „Predstavljanje socijalne aktivacije i  novih  metoda rada  Zavoda  za  zapošljavanje  i  centara zasocijalni rad - Primjeri dobre prakse u zemljama EU”.  

Pored projektnog  tima i  korisnika  projekta, okruglom stolu su prisustvovali brojni predstavnici nevladinih organizacija, koje u svom fokusu imaju radna unaprjeđenju položaja osoba  sa   invaliditetom i  pripadnika  RE populacije, predstavnici lokalne samouprave, područnih jedinica ZZZCG i centara za socijalni rad.

Voditeljica tehničke pomoći projekta, Vanja Hazl iekspert na projektu, Goran Milošević, prisutnima su predstavili nove metode rada Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i centara za socijalni rad i socijalnu aktivaciju, kroz primjere dobre prakse uzemljama Evropske unije. Ukazujući na  značaj uvođenja novih  metoda  rada, eksperti projektnog tima su istakli  da je  jedan od najboljih odgovora na socijalnu isključenost socijalna aktivacija osoba koje pripadaju osjetljivim grupama, s ciljem da im se omogući da riješe probleme, osnaže se i razviju sposobnosti za društvenu integraciju i zapošljivost. 

-U  svrhu  postizanja navedenog cilja neophodno je otkloniti prepreke koje onemogućavaju osjetljivim kategorijama da se aktivnije uključe u društveni život i na tržište rada. Najvažniju ulogu u tome treba da uzmu javne institucije i organizacije civilnog društva, kao njihovi zastupnici koji treba da ih osnažeza aktivno učešće u društvenom životu. Zbog toga je neophodno  poboljšati saradnju svih institucija koje rade u oblasti inkluzije i ojačati njihovusposobnost   pružanja   koordiniranih   i   integrisanih   usluga   socijalno   isključenim   osobama.   Zaposleni   u institucijama,  koji  rade  u   oblasti  inkluzije  treba  da  razviju  novi način   razmišljanja  i  započnu   saradnju,koristeći nove metode rada, zasnovane na pojačanoj svijesti o posebnim potrebama, a u cilju postizanjanajboljih mogućih rezultata za stranke koje su uključene u proces socijalne inkluzije- istakli su predstavnici konzorcijuma WYG International u uvodnom obraćanju.

Portal Analitika